Драмски игроказ „Весели Банаћани“

У Салону Народног музеја Зрењанин у петак, 25. фебруара 2022. године, у 19ч биће представљен драмски игроказ „Весели Банаћани“ у којем учествују ученици Зрењанинске гимназије, док је аутор пројекта Драган Киурски, виши музејски педагог у Народном музеју Кикинда. У питању је мини драмски игроказ који открива атмосферу из кафане „Код три гуза“ у селу Модош (данас Јаша Томић) која је 1911. године послужила сликару Стевану Алексићу као мотив чувене жанр-сцене „Весели Банаћани“. Деветоро ученика Зрењанинске гимназије ће по идеји и под руководством Драгана Киурског приказати како су доживели ову слику, ко су били ликови које интрепретирају, чиме су се бавили и у каквим међусобним односима су били.

Драган Киурски, виши музејски педагог, се више од деценије бави креативном драмом као методом едукације и музејским театром као моделом интерпретације локалног културног наслеђа. Креирао је бројне драмске представе у музеју са децом и са младима. Инспирацију проналази у локалним темама, историјским личностима и догађајима, али и у самим учесницима који су главна покретачка сила оваквих пројеката.

Музејски театар је модел интерпретације наслеђа и моћан алат у комуникацији са публиком. Његова основна функција је да едукује, да пробуди емоције и да публици пружи осећај доживљаја и уживања. У музејском театру глумци интерпретатори опонашају радњу која описује неку особу, одређено дешавање и историјску епоху. У реализацији драмског игроказа „Весели Банаћани“ средњошколци су имали прилику да се најпре упознају са чувеном сликом Стевана Алексића, као и са контекстом њеног настанка, након чега су ликовима са слике дали карарактер, осмислили сценариј, и на тај начин “оживели“ ово дело које ће представити публици.

Сарадници у реализацији овог драмског игроказа, биле су Оливера Скоко, виши кустос – историчар уметности и ауторка изложбе “Мерак ми је…” у оквиру које се организује овај програм, и Ивана Арађан, кустос-историчар уметности и музејски педагог.

Реализацију овог пројекта, као и саме изложбе, помогла је компанија “Гомеx”.

Прочитајте остале актуелности

Народни музеј Зрењанин

Актуелности