FacebookTwitter

lat | cir | eng

NARODNI MUZEJ ZRENJANIN

Između kostima i ornamenta

U utorak, 11. 09. 2018. godine u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin, biće otvorena izložba pod nazivom „Između kostima i ornamenta - antropomorfne figurine vinčanske kulture“. U pitanju je gostujuća izložba Narodnog muzeja iz Smederevske Palanke, čiji su autori kustosi-arheolozi Nenad Šošić, Vesna Skačkov i konzervator Dragana Đurđević.

Izložba se bazira na tumačenju ornamenata koji predstavljajuodeću ili tkaninu. Cilj izložbe je da se antropomorfne figurine vinčanske kulture sagledaju u novom, maštovitijem viđenju. U standardizovanim tumačenjima ovog tipa figurina, uglavnom se ističe motiv boginje majke, ili je akcenat na ukrasima, linijama i boji. Autori su težili drugačijem tumačenju ovih simbola u kontekstu onoga šta oni predstavljaju – odevne predmete, nakit, frizuru, šminku i drugo. Publici će biti predstavljeni nalazi sa dva najpoznatija neolitska lokaliteta Palanačke opštine – Medvednjaka i Selevca.  Oba lokaliteta pripadaju periodu mlađe faze vinčanske kulture i karakteriše ih masovna proizvodnja antropomorfnih figurina.

Izložba je gostovala širom Srbije, a deo je predstavljen i svetskoj javnosti u Arheološkom muzeju u Udinama (Italija). Izložba će zrenjaninskoj publici biti dostupna do 02.10.2018. godine. Nadležni kustos izložbe u Narodnom muzeju Zrenjanin je Aleksandar Šalamon, kustos-arheolog.