Vizuelni identitet grada – urbani mobilijar

Feb 24, 2023

U četvrtak, 2. marta 2023. godine, u 19 časova u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin biće održano drugo po redu predavanje Društva arhitekata Zrenjanina koje će održati Milica Kovač, arhitekta, potpredsednica Udruženja. Naslov predavanja je „Vizuelni identitet grada – urbani mobilijar”.

Urbani mobilijar kao urbana oprema ali i kao vizuelni motiv grada će biti predstavljen na predavanju kroz razne primere iz daljeg, ali i neposrednog okruženja.

Na predavanju će biti reči o tome šta je ono što čini da se u nekom otvorenom prostoru osećamo prijatno i opušteno ili naprotiv izaziva kod nas osećaj nelagode ili strahopoštovanja. Šta je ono što definiše ili upotpunjuje procese i daje karakter nekom prostoru? Da li urbani mobilijar kao prateći element gradske strukture može da preoblikuje i unapredi neki prostor?

Često se ovi elementi zanemaruju, odnosno definišu kao sekundarni sadržaji iako realno zazumaju značajno mesto u oblikovanju samog prostora. Iz mnogobrojnih primera možemo spoznati da je urbani mobilijar ono što otkriva dušu grada, odnosno njenih stanovnika, njihovih karaktera, navika, interesovanja i načina života. To je ono što definiše nivo kulturnog i mentalnog statusa ljudi koji čine taj grad.

Ulaz je slobodan. Dobro došli!

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja