Svečanost povodom Dana Ćirila i Metodija – Dana slovenske pismenosti i kulture

May 19, 2022

Zrenjaninska organizacija „Svetosavlјe“ u utorak, 24. maja 2022. godine, u 19 časova u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin organizuje svečanost povodom Dana Ćirila i Metodija – Dana slovenske pismenosti i kulture, u znak sećanja na Ćirila i Metodija, osnivače slovenske književnosti i tvorce prvog slovenskog pisma. Tom prilikom govoriće protojerej dr Ninoslav Kačarić, paroh pri hramu Vavedenja Presvete Bogorodice u Zrenjaninu i Nenad Gugl, profesor srpskog jezika.

Propovedanje na slovenskom jeziku, koje je vezano za misionarsku delatnost Ćirila i Metodija, imalo je odlučujući značaj za širenje hrišćanstva među Južnim Slovenima i nastanak njihove srednjovekovne kulture. Oni su svojom delatnošću stvorili preduslove za početak slovenske pismenosti i kulture, zbog čega su ostali upamćeni kao „slovenski apostoli“.

Dan Ćirila i Metodija, odnosno Dan slovenske pismenosti i kulture, kao državni praznik ustanovlјen je 2019. godine odlukom Vlade Republike Srbije. Odluka je donesena na inicijativu Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a podržali su je Matica srpska, Srpska prvoslavna crkva i Filološki fakultet u Beogradu. Dan Ćirila i Metodija – Dan slovenske pismenosti i kulture obeležava se i u drugim slovenskim zemlјama kao što su: Rusija, Ukrajina, Polјska, Severna Makedonija, Bugarska, Češka i Slovačka. Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici, takođe slave ovaj praznik.

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja