Stručno vođenje kroz izložbu „Češko presovano staklo u ogledalu“

Oct 28, 2022

„Oni koji teže da vole češko staklo moraju da ga poznaju i razumeju. A nema razumevanja bez dubokog poznavanja same umetnosti staklarstva, njene duge tradicije, porekla i razvoja.“
Jozef Drahonjovski, češki vajar i graver stakla (1936)

Stručno vođenje kroz izložbu „Češko presovano staklo u ogledalu“ sa temom „Stilske karakteristike i motivi na češkom presovanom staklu“ biće upriličeno u četvrtak, 3. novembra 2022. godine, sa početkom u 19 časova u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin.

Tematsko vođenje će biti usmereno na umetničke stilove od bidermajera do postmoderne kroz koje je staklo prolazilo od prve polovine 19. pa sve do kraja 20. veka sa akcentom na karakteristike predmeta koji su izloženi. Realistični ili apstraktni, reljefni ili linearni motivi na staklu su pratili umetničke stilove i bili su nosioci njegove ekspresivnosti i forme. Publika na stručnom vođenju može saznati i zbog čega je motiv satira (pratioca boga Dionisa) bio popularan tokom druge polovine 19. veka, ili pak, koja je bila poruka neoklasičnih motiva nakon Prvog svetskog rata. Jedna od podtema vođenja biće definisanje pojmova original, reprodukcija, kopija i nova serija koji će odgonetnuti na koji način i kojim putem su prenošeni motivi iz staklare u staklaru.

Publici će izložbu tumačiti autor, kustos istoričar umetnosti, Dejan Vorgić. Posetioci mogu poneti stakleni predmet iz sopstvene privatne kolekcijem a nakon tematskog predavanja autor će vršiti stručnu (ne i vrednosnu) procenu predmeta.

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja