Stalna postavka PRIRODNJAČKOG ODELJENJA Narodnog muzeja Zrenjanin danas je smeštena na drugom spratu Muzeja. Sastoji se iz tri celine: dioramskog prikaza živog sveta Banata, trodimenzionalne postavke fosilnih ostataka iz paleontološke zbirke i postavke dermoplastičnih preparata ptica. Dioramski prikaz je savremen način izlaganja.  Dermoplastični preparati – preparirane životinje izložene su u prostoru koji je uređen tako da predstavlja njihova prirodna staništa. Ovakvim načinom prezentacije dobija se utisak trodimenzionalnosti i prirodnog okruženja izloženih eksponata. Pri odabiru eksponata za izlaganje, akcenat je stavljen na one životinje iščezle ili su ugrožene i veoma retko se sreću na našim terenima.

Osnovna  ideja paleontološke postavke je bila da se fosilni ostaci izlože u tri dimenzije. Fosilizivana lobanja i kljove mamuta Mammuthus primigenius i stepskog bizona Bison priscus, postavljene su u prostoru kako bi se približno dočarala prirodna veličina ovih vrsta. Ostale kosti skeleta mamuta, stepskog bizona i džinovskog jelena Cervus megaceros, postavljene su na tlo u zemlji, kako bi se prikazao i izgled samog mesta na kome su pronađene. Procenjuje se da je starost ovih fosilnih ostataka između 10 000 i 30 000 godina. Dermoplastični preparati ptica izloženi su kao poseban segment postavke, koji prikazuje osnovne karakteristike i značaj ove klase životinja. Podeljene su u nekoliko segmenata: Grabljivice, Plovuše, Rodarice, kao i ptice iz dve značajne poklon-zbirke darodavca Emila Gladića iz Kumana i Vladimira Omčikusa iz Perleza

ARHEOLOŠKO ODELJENJE svojim fondom spada među najbogatije zbirke u Srbiji. Koncepcija stalne postavke zasniva se na hronološkom predstavljanju od najstarijeg vremenskog perioda 6.400 godine pre naše ere do srednjeg veka i obuhvata sledeće epohe: neolit – starčevačka, vinčanska, potiska kultura, eneolit, bronzano doba, rimsko-provincijska kultura, sarmatska kultura, seoba naroda i srednji vek (XII-XIII vek). Na postavci je izloženo preko 500 eksponata.

ISTORIJSKO ODELJENJE čine zbirke starije i novije istorije, kao i Soba istorije sporta.

Zbirka novije istorije stalne postavke prikazuje prošlost našeg zavičaja od poslednje četvrtine XIX veka do kraja prve polovine XX veka kroz ekonomski, društveni, politički i kulturni život. Postavka se sastoji od originalnog materijala: umetničkih slika, trodimenzionalnih predmeta, originalnih dokumenata (ili njihovih faksimila i fotokopija), fotografija i drugog materijala

Zbirka starije istorije obuhvata i prikazuje period od početka XIV veka, od nastanka grada, do druge polovine XIX veka. Na postavci se može videti originalni prepis Povelje Marije Terezije iz 1769. godine, kojom se u ondašnjem Bečkereku reguliše čitav društveno-ekonomski život, a koja je bila preduslov da bi Bečkerek stekao status grada. Vezano za kulturni razvoj grada značajna je izložena Povelja iz 1847. godine kojom se odobrava osnivanje štamparije u Velikom Bečkereku. Izuzetno mesto u postavci zauzimaju dobro očuvani primerci mačeva iz XI-XII veka, ukrasni predmeti, pečati, originalna zastava Torontalske županije i vatreno i hladno oružje iz XVIII i XIX veka.

Soba istorije sporta prikazuje istorijat sporta u našem gradu od kraja XIX veka do danas. Poseban akcenat je stavljen na olimpijske igre gde je učestvovalo (treneri, sudije i igrači) 39 naših sugrađana. Njih desetoro osvojilo je ukupno 16 medalja od toga 6 zlatnih, 3 srebrne i 7 bronzanih. Postavka Sobe sporta obuhvata oko 300 predmeta – sportske rekvizite i opremu, odličja sa takmičenja – originale i odlivke, priznanja zaslužnim sportistima i sportskim radnicima, kao i dokumenta i fotografije sportista i sportskih događaja svih nivoa – od gradskih takmičenja do olimpijada.

Zbirka likovne umetnosti – stalna postavka

Zbirka likovne umetnosti je predstavljena na prvom spratu Narodnog muzeja Zrenjanin zauzimajući osam zasebnih prostorija, ali i dopunjujući sobe u kojima su predstavljeni eksponati iz drugih muzejskih odeljenja. Zbirka likovne umetnosti broji oko 1500 predmeta i svojevrsni je presek svega onoga što se na umetničkom planu zbivalo u Vojvodini i šire, sa posebnim akcentom na srednji Banat u periodu od XVIII do kraja XX veka. Najvredniji deo tog likovnog opusa nalazi se na stalnoj postavci.

U periodu od 2013. do 2015. godine, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Narodni muzej Zrenjanin je realizovao rekonstrukciju stalne postavke Zbirke likovne umetnosti. U dvema prostorijama su predstavljeni eksponati iz 18. i 19. veka, radovi tzv zografa; domaćih, uglavnom anonimnih slikara, ali i onih koji su stvarali u duhu klasicizma, bidermajera i romantizma. Galerija portreta ispunjava veći deo postavke 19. veka, a njihovi autori su: Nikola Aleksić, Konstantin Danil, Đura Jakšić, Novak Radonić, Pavle Simić, Stevan Todorović…

Postavka dela iz 20. veka prikazuje autore koji učestvuju u rađanju srpske moderne umetnosti, ali i one koji dosledno i dalje zadržavaju likovne karakteristike akademskog realizma. Posebnu pažnju tako skreću „Veseli Banaćani“ Stevana Aleksića, portreti kralja Petra i kralja Aleksandra Karađođrevića koje je naslikao Uroš Predić, portret Sofije Sojke Jovanović, jedino delo Paje Jovanovića koje čuva zrenjaninski muzej. Aktovi i portreti darovitog i pomalo zaboravljenog minhenskog studenta Aleksandra Sekulića mogu se videti jedino na stalnoj postavci Narodnog muzeja Zrenjanin, uz koje su izloženi radovi Vase Pomorišca, a među njima i onaj za koji je ovaj slikar svojevremeno dobio srebrnu medalju Pariskog salona. Rađanju moderne umetnosti u Zrenjaninu, doprineli su tzv. „Velikobečkerečki impresionisti“ koji su takođe predstavljeni sa nekoliko radova i to upravo uz velikane naše modernosti Savu Šumanovića, Jovana Bijelića, Ivana Radovića i Zoru Petrović.

U tri prostorije su smešteni legati koji se vode u okviru Zbirke likovne umetnosti: Pauline Sudarski, Uroša Predića, Tivadara Vanjeka, Janoša Ajha, Friderike Bende, Zlate Markov-Baranji i Ljubice Tapavički. Među njima Legat Uroša Predića svakako zauzima posebno mesto. Reč je o beogradskom ateljeu u kojem je naš čuveni slikar proveo poslednje decenije svoga života, i nakon smrti gotovo celokupan inventar tog prostora je dospeo u naš muzej.

Stalna postavka Zbirke likovne umetnosti je danas sadržajan prostor koncipiran tako da odgovori muzeološkim principima i zavičajnom karakteru, sa ciljem da predstavi najbolji deo likovnog fonda koji Narodni muzej Zrenjanin baštini.

Zbirkom likovne umetnosti rukovodi Olivera Skoko, viši kustos-istoričar umetnosti.