Srpski (SR) English (UK)     FacebookTwitter

 

NARODNI MUZEJ ZRENJANIN

Likovno-edukativna radionica “Moj grad, lep kao slika!” u okviru manifestacije “Dani evropske baštine 2020”

U periodu od 21. septembra do 2. oktobra 2020. godine, obeležili smo manifestaciju „Dani evropske baštine“, čija je tema za ovu godinu glasila „Nasleđe i obrazovanje“. Odličili smo se da tema naše radionice bude vezana za bogatu graditeljsku baštinu grada Zrenjanina. Likovno-edukativna radionica „Moj grad, lep kao slika!“, bavilase graditeljskim nasleđem Zrenjanina koje je prikazano na umetničkim delima koja se čuvaju u Narodnom muzeju Zrenjanin. Učenici su na prikazanim slikama zavičajnih umetnika  poput Tivadara Vanjeka, Mirjane Šipoš i dr., prepoznali zgrade poput Gradske kuće, mostova u našem gradu, obalu reke Begej, ali isto tako  i naučili   gde su se nekada nalazili i kako su izgledali objekti kojih više nema.

Nakon „šetnje“ kroz ambijente grada koji su prikazani na slikama, učenici su crtali zgradu ili ambijent koji je njima posebno važan i drag. Cilj radionice je da se učenici povežu sa vizuelnim i istorijskim identitetom grada u kome žive i prepoznaju njegovu lepotu i vrednost. Radionicuje osmislila i vodilaIvana Arađan, kustos i muzejski pedagog.

S obzirom na kompleksnost situacije sa epidemijom i pohađanjem kombinovane nastave, pojedini đaci su učestvovali tako što su sa svojim učiteljima/nastavnicima pregledali materijal za rad koji im je poslat iz Muzeja, dok su pojedini učenici učestvovali slušajući prezentaciju od strane kustosa Muzeja u svojim učionicama ili samom Muzeju.  

Motivi koji se najčešće sreću na radovima učenika su Gradska kuća, skulptura lava koja se nalazi u Gradskoj bašti, Mali most, gradska jezera, ali i objekti kojih više nema, poput nekadašnje „bečkerečke ćuprije“, odnosno Velikog mosta. Učenici su izrazili veliku zainteresovanost i dali izuzetne radove, od kojih će najkreativniji biti predstavljeni na izložbi koja se priprema povodom manifestacije „Muzeji za 10“, u Holu Narodnog muzeja Zrenjanin.

U radionici su učestvovali učenici OŠ „2. oktobar“, OŠ „Vuk Karadžić“,  OŠ „9. maj“, OŠ „Žarko Zrenjanin“, OŠ „Servo Mihalj“ i OŠ „Đura Jakšić“ iz Zrenjanina, uzrasta od III do VIII razreda.

Zahvaljujemo se učiteljima i nastavnicima i njihovim đacima koji su učestvovali i radujemo se 9. novembru, kada će izložba odabranih radova biti predstavljena u Holu Muzeja.