Srpski (SR) English (UK)     FacebookTwitter

 

NARODNI MUZEJ ZRENJANIN

Stručna vođenja sredom kroz stalnu postavku Narodnog muzeja Zrenjanin

Stručna vođenja sredom kroz stalnu postavku Narodnog muzeja Zrenjanin započeće u sredu 1. jula i održavaće se svake srede do 19. avgusta sa početkom u 18 časova. Kustosi Muzeja upoznaće publiku sa odeljenjima i zbirkama za koje su nadležni.

Ova aktivnost deo je zrenjaninske kulturne manifesacije pod nazivom „Leto u gradu“, u kojoj će Narodni muzej učestvovati  kroz organizovane izložbe, stručna vođenja, kao i  radionice za decu i mlade.

Prvo u nizu stručnih vođenja kustosa zrenjaninskog muzeja kroz stalnu postavku biće realizovano u sredu, 1. jula 2020. g. u 18 sati. Kroz postavku Zbirke primenjene umetnosti Umetničkog odeljenja publiku će voditi kustosi – istoričari umetnosti Biljana Dimkić Krčmar i Dejan Vorgić. Akcenat na svojevrsnom predavanju i vođenju biće na banatskom građanskom i plemićkom enterijeru, kao i na kućnom inventaru.

Zbog trenutne epidemiološke situacije, tokom stručnog vođenja obavezno je nošenje maske i održavanje međusobnog rastojanja.

O MUZEJU

Muzej je osnovan 1906. godine kao Muzej Torontalske županije, odlukom Municipijalnog odbora, a na inicijativu Kulturnog udruženja Torontalske županije. Sudeći prema svim do sada raspoloživim izvorima, Muzej je započeo radsa publikom tek 1911. godine.

Zrenjaninski Narodni muzej spada u kategoriju muzejskih ustanova kompleksnog tipa, zavičajnog karaktera i svojim istraživačkim radom pokriva područje srednjeg Banata. Ovakvim načinom organizacije,bogato kulturno nasleđe ovog područja iz oblasti prirode, arheologije, etnologije, umetnosti i istorije došlo je u okvire sistematske zaštite i stručne obrade specijalizovane ustanove sa stručnjacima svih potrebnih profila.Protekle godine (2019), formirano  je i novo odeljenje  –  Fototeka (zbirka foto negativa i pozitiva).  Unutar zbirki svih odeljenja Muzeja smešteno je preko 33.000 muzejskih predmeta.

Prostor stalne postavke Muzeja ima površinu od 1200 m2. Na prvom spratu posetioci imaju priliku da pogledaju Umetnički deo stalne postavke koji obuhvata dva segmenta – primenjenu i likovnu umetnost. Takođe, na prvom spratu se nalazi i Soba istorije sporta. Deo stalne postavke na drugom spratu Narodnog muzeja obuhvata postavke Prirodnjačkog, Arheološkog, Istorijskog i Etnološkog odeljenja. Zbirke su konstantno prezentovane kroz stalnu postavku Muzeja i organizovanjem različitih tematskih izložbi tokom godine.