Srpski (SR) English (UK)     FacebookTwitter

 

NARODNI MUZEJ ZRENJANIN

Aktuelnosti

Izložba “Prva srpska dobrovoljačka divizija“

Izložba “Prva srpska dobrovoljačka divizija“ biće dostupna za posetioce od 17. novembra 2020. u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin.  Izložba je nastala povodom stogodišnjice od formiranja Divizije, 2016. godine, zahvaljujući grupi autora iz Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912–1918, njihovih potomaka i poštovalaca iz Beograda. Izložba je o nastanaku i ratnom putu Divizije, koja je formirana daleko od svoje otadžbine, u Rusiji, u proleće 1916. Nadležni kustos je Vladislava Ignjatov kustos – istoričar.

Evropska noć muzeja u NMZ

Manifestacija „Muzeji za 10“ održava se  ove godine u  periodu od 9. do 15. novembra. Evropska noć muzeja obeležava se u subotu, 14. novembra 2020. g.

 

Manifestacija „Muzeji za 10“

Manifestacija „Muzeji za 10“ održaće se  ove godine u  periodu od 9. do 15. novembra. Evropska noć muzeja biće obeležena u subotu, 14. novembra 2020. g.

Likovno-edukativna radionica “Moj grad, lep kao slika!” u okviru manifestacije “Dani evropske baštine 2020”

U periodu od 21. septembra do 2. oktobra 2020. godine, obeležili smo manifestaciju „Dani evropske baštine“, čija je tema za ovu godinu glasila „Nasleđe i obrazovanje“. Odličili smo se da tema naše radionice bude vezana za bogatu graditeljsku baštinu grada Zrenjanina. Likovno-edukativna radionica „Moj grad, lep kao slika!“, bavilase graditeljskim nasleđem Zrenjanina koje je prikazano na umetničkim delima koja se čuvaju u Narodnom muzeju Zrenjanin. Učenici su na prikazanim slikama zavičajnih umetnika  poput Tivadara Vanjeka, Mirjane Šipoš i dr., prepoznali zgrade poput Gradske kuće, mostova u našem gradu, obalu reke Begej, ali isto tako  i naučili   gde su se nekada nalazili i kako su izgledali objekti kojih više nema.

 

Izložba “Rekonstrukcija srednjovekovnog ratnika“

Izložba  “Rekonstrukcija srednjovekovnog ratnika“  autora Tamaša Salme, biće postavljena od 26. oktobra do 30. novembra 2020. godine u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin.

Izložba predstavlja rekonstrukciju života srednjovekovnih ratnika azijskog porekla, koji su, u dužem ili kraćem periodu, bili prisutni na teritoriji Panonske nizije. Ovom izložbom je obuhvaćen period od ranog srednjeg veka, pa sve do XIV veka, dok je posebna pažnja usmerena na naoružanje i ratničku opremu naroda kao što su Avari i Mongoli. Publici će biti predstavljeno oružje i oklopi drevnih naroda.

Koncert violinistkinje Mine Đekić i pijaniste Milana Aleksića

Koncert violinistkinje Mine Đekić i pijaniste Milana Aleksića održaće se u petak 23. oktobra 2020. g. u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin. Na programu su dela Telemana, Šuberta i Milana Aleksića.

Ulaz je slobodan, a broj mesta za publiku ograničen na 25. Posetioci mogu rezervisati mesto prijavom na e-mail adresu: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.. Prijavljivanje je moguće dok se mesta ne popune, a najkasnije do dana koncerta (petak, 23. 10. 2020) u 14 časova. Publika je u obavezi da nosi masku.

“SMRT FAŠIZMU!”

Izložba “SMRT FAŠIZMU!” biće postavljena u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin 2. oktobra 2020. godine, na dan oslobođenja našeg grada u Drugom svetskom ratu. Realizovana je zahvaljujući sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, povodom 75 godina od pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu. Petrovgrad je oslobođen 2. oktobra 1944. godine, tako da se ove godine navršava i 76 godina od oslobođenja grada. Autor je Vladislava Ignjatov, kustos – istoričar.

Treći ciklus radionica u okviru projekta „Storytelling u muzeju“

Projekat Narodnog muzeja Zrenjanin „Storytelling u muzeju“ koji se ostvaruje u saradnji sa bibliotekarima Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“ uspešno se nastavlja treću godinu zaredom. Sa osnovnim ciljem: negovanje kulturne baštine zavičaja finansiran je od strane Ministarstva kulture i informisanja  Vlade Republike Srbije. Sve planirane aktivnosti odvijaće se od septembra do decembra 2020. godine. Ovaj ciklus imaće i Vodič koji će obuhvatiti sve aktivnosti projekta.

Promocija knjige “Rat i humor 1914 – 1918.”

Promocija knjige “Rat i humor 1914 – 1918.” održaće se u četvrtak 24. septembra 2020. godine u 18 časova u Atrijumu Narodnog muzeja Zrenjanin. Govoriće Vladimir Čeh, priređivač kataloga i autor projekta,  prof. dr Milan Ristović, istoričar i Prvoslav Plavšić, psiholog. Po završetku promocije biće upriličeno autorsko vođenje kroz izložbu u Salonu Muzeja. 

Rat i humor 1914 – 1918

Izložba “Rat i humor 1914 – 1918.” biće postavljena za publiku u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin 26. avgusta 2020. godine. Izložba se realizuje u saradnji Instituta za istoriju oglašavanja i zrenjaninskog muzeja. Autorski tim čine Vladimir Čeh, prof. dr Milan Ristović i dr Nataša Jovanović, u saradnji sa Prvoslavom Plavšićem, uz svesrdnu pomoć Miloša Ristovića i timova Alma Quatro, Beoexpo i Digital Mind. Nadležni kustos je Dejan Vorgić, istoričar umetnosti.

Koncert ansambla „Nova Barselona“

Prvi koncert ansambla „Nova Barselona“ održaće se 22. avgusta 2020. u 19 časova, u Atrijumu Narodnog muzeja Zrenjanin. Koncert zajednički realizuju Narodni muzej i Kulturni centar Zrenjanina pod pokroviteljstvom Grada Zrenjanina. Događaj će pratiti i striming na fejsbuk nalogu KCZR kao i video signal i zvuk koji će se putem video bima emitovati na Trgu slobode.

30x30

Izložba skulptura Marka Vukše dobitnika prve nagrade Međunarodnog likovnog salona „30x30“ biće postavljena u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin od 20. jula do 12. avgusta 2020. godine.

Radovi sa izložbe Marka Vukše  pružaju uvid u autorov rad od 2007. do 2020.  godine. U okviru postavke biće izloženo oko 10 skulptura urađenih u  u tehnici – drvo, kamen i terakota.

Stručna vođenja sredom kroz stalnu postavku Narodnog muzeja Zrenjanin

Stručna vođenja sredom kroz stalnu postavku Narodnog muzeja Zrenjanin započeće u sredu 1. jula i održavaće se svake srede do 19. avgusta sa početkom u 18 časova. Kustosi Muzeja upoznaće publiku sa odeljenjima i zbirkama za koje su nadležni. Ova aktivnost deo je zrenjaninske kulturne manifesacije pod nazivom „Leto u gradu“, u kojoj će Narodni muzej učestvovati  kroz organizovane izložbe, stručna vođenja, kao i  radionice za decu i mlade.

Izložba radova učenika srednjih škola „Toleran&ija – kod kuće“

Izložba radova učenika srednjih škola pod. nazivom „Toleran&ija – kod kuće“ biće predstavljena u Holu Narodnog muzeja Zrenjanin od četvrtka 25. juna 2020. godine. Izložba je rezultat radova nastalih u likovnoj radionici u kojoj su učenici učestvovali najpre u Muzeju, a potom radom od kuće. Učenici su dobili osnovne informacije o izložbi, analizirali neke od najzanimljivijih plakata, diskutovali na temu tolerancije i gorućih problema u današnjem društvu, a to su prisustvo verske, rasne, nacionalne, seksualne i drugih vidova diskriminacije i netolerantnosti „drugog“. 

 

Promocija knjige Srpski dobrovoljci iz Banata, Bačke i Baranje (1914–1918)

Promocija nove knjige dr Milana Micića, pod nazivom „Srpski dobrovoljci iz Banata, Bačke i Baranje: (1914–1918)” održaće se 24. juna 2020. godine u 19 časova u Atrijumu NMZ. Govoriće Miodrag Cvetić i Dimitrije Mihajlović, istoričari, Senka Vlahović ispred izdavača Banatskog kulturnog centrai autor dr Milan Micić. Ovo je deseta knjiga dr Micića u izdanju Banatskog kulturnog centra objavljena u ediciji „Istorija”. Recenzenti knjige su istoričari dr Predrag Vajagić, mr Pavle Orbović i Petar Đurđev, a urednik je književnik Radovan Vlahović.

Izložba fotografija "Moj Banat"

Izložba fotografija Milana Živkovića „Moj Banat“ biće postavljena i dostupna za posetioce od ponedeljka 15. juna 2020. godine u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin. Na izbožbi će biti predstavljeni radovi iz Živkovićevog izuzetno bogatog fotografskog opusa dokumentarnih fotografija koje već trideset godina beleži svuda po Banatu, a posebno u Kovinu i njegovoj okolini, gde i sam živi.