Srpski (SR) English (UK)     FacebookTwitter

 

NARODNI MUZEJ ZRENJANIN

”Zapamti ovaj svet, o zapamti ga, ipak” radovi Rajne Krulj

U Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u utorak, 7. jula 2015. godine, u 20 časova biće otvorena izložba pod nazivom Zapamti ovaj svet, o zapamti ga, ipak - radovi Rajne Krulj. Ova izložba sa pratećim katalogom predstavlja stvaralaštvo umetnice Rajne Krulj - njene slike, crteže, stihove, dokumentarni materijal, a biće prikazan i autorski film "Noć svetla, svetla kao dan". Оsnovno interesovanje Rajne Krulj je čovek kojeg predstavlja uvek u snažnoj ekspresiji, izrazite psihologizacije i karakterizacije, bilo da je reč o radovima malog formata ili monumentalnim kompozicijama.
Ovom izložbom publika će imati priliku da se upozna za različitim interesovanjima i radovima slikarke, od njenog perioda studiranja na novosadskoj Akademiji umetnosti do danas. Većina dela se nalazi u privatnom vlasništvu i retko su ili nikad nisu bila izlagana, a njeno literarno stvaralaštvo koje do sada nije publikovano otkriva Rajnu Krulj kao pesnika posebnog senzibiliteta.
Autor izložbe koja će biti otvorena do 17. avgusta 2015. godine je Olivera Skoko, kustos Narodnog muzeja Zrenjanin.
 
Deo teksta iz kataloga (autorka Olivera Skoko):
"Odmaknuti se od radova umetnice Rajne Krulj i sagledati njihovu osobenost i vrednost, u pokušaju da se bude objektivan i profesionalan u svom poslu, moguće je. Odmaknuti se od same Rajne, a ne razmišljati o slojevitosti, ujedno i o jednostavnosti njene unutrašnje lepote i vrednoće, teško je izvodljivo. Jednako kao što je teško ne osećati se povlašćenim saučesnikom i svedokom njenog stvaranja i darivanja. Bez namere da banalizujem njenu prirodu, a sa željom da najbliže opišem Rajnu kakvu svi poznajemo, prisećam se razgovora sa zajedničkom prijateljicom koja mi je na pitanje šta radi naša Rajna jednom prilikom rekla: "Ma znaš ti nju, samo ide okolo i voli!"
U Rajninoj ljubavi je zapravo najlepše to što joj je predodređena bezuslovnost i neselektivnost. Ima je u njenim slikama i crtežima, ima je u njenim stihovima i rečenicama, ima je u filmskom kadru i svakoj iznenadnoj i dobro razrađenoj inspiraciji, a zapravo najviše je ima u njoj samoj. Kao takva je podložna beskonačnosti i trajnosti i zato ne iznenađuje konstatacija da ta beskonačnost zri u svakom malom nezaboravu."
 
Biografija:
Studirala je medicinu i književnost, a 1999. godine diplomirala je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, odsek slikarstvo, u klasi profesora Halila Tikveše i profesora Jovana I. Rakidžića. Dobitnik je nagrade "Milivoj Nikolajević" za crtež-studiju i za najbolji ostvareni uspeh na prvoj godini studija. Izlagala je više puta samostalno u zemlji i inostranstvu kao i na značajnim kolektivnim izložbama. Bavi se performansom, te se tako na sajmu Art-Expo 2004. godine u Novom Sadu predstavila radom "Ljudi - ikona Božja".
Njen kratkometražni eksperimentalni film "Noć svetla, svetla kao dan" prikazan je 2003. godine na 50. Festivalu jugoslovenskog dokumentarnog i kratkometražnog filma. Učesnik je brojnih umetničkih kolonija. Njene slike se nalaze u privatnim kolekcijama u zemlji i inostranstvu (Rim, Moskva, Pert, Njujork, Bukurešt...). Poslednju samostalnu izložbu imala je u beogradskoj galeriji "Haos" 2007. godine. Svojim radovima učestvovala je u pratećem delu programa Međunarodnog festivala igre 2014. godine u Narodnom pozorištu u Beogradu.
Živi i radi u Zrenjaninu.