Srpski (SR) English (UK)     FacebookTwitter

 

NARODNI MUZEJ ZRENJANIN

“Za srpsku vojsku – jedna zaboravljena priča”

“Za srpsku vojsku – jedna zaboravljenPovodom obeležavanja Praznika Grada Zrenjanina u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u utorak, 17. novembra 2015. godine, u 18 časova biće otvorena izložba fotografija pod nazivom "Za srpsku vojsku – jedna zaboravljena priča". Izložba autorke Mile Mihajlović predstavlja deo bogate kolekcije fotografija o spasavanju srpske vojske i naroda, tokom zime 1915. i 1916. godine, nakon prodora austrougarske vojske na teritoriju Srbije. Istovremeno izložba je i priča o srpsko-italijanskom prijateljstvu, u jednom važnom istorijskom momentu, koje je ostalo zaboravljeno tokom čitavog jednog veka.
Fotografije koje će biti prikazane na izložbi su sastavni deo reprint izdanja originalnog vojnog dokumenta "Za srpsku vojsku", koji je objavljen 1917. godine od strane Specijalne kancelarije Ministarstva kraljevske mornarice Italije. Ovo vojno svedočanstvo sa puno pažnje i posvećenosti sačuvao je mornarički oficir i lekar Manlio Kače, a njegov sin Gvido poklonio ga je Mili Mihajlović. Dokument, do sada nepoznat naŠoj istoriografiji, novinarka je priredila na srpskom i italijanskom jeziku i obogatila sa oko sedamdeset originalnih, do sada nikad viđenih fotografija.
U periodu od 12. decembra 1915. pa do 29. februara 1916. godine, italijanska Ratna mornarica je iz Albanije evakuisala 260.896 srpskih vojnika i civila, 24.000 zarobljenih austrougarskih vojnika, 10.153 konja, 68 topova i 300.000 tona hrane i drugog materijala. Tom prilikom, zajedno sa srpskom vojskom i velikim zbegom srpskog naroda evakuisani su i srpski kralj Petar I Karađorđević, regent Aleksandar, srpska Vlada na čelu sa Nikolom PaŠićem, skupštinski poslanici, inteligencija, crkva, dragocenosti i Vrhovna komanda srpske vojske. U toku hladne zime, pod neprekidnim ratnim dejstvima neprijateljske mornarice, italijanska mornarica je samo za evakuaciju srpske vojske i naroda obavila 248 plovidbi i upotrebila 250 lađa.
Tačno sto godina od početka ove operacije koja se smatra za do sada neprevaziđenu po veličini i složenosti, kao i pretečom današnjih "humanitarnih operacija", ova zaboravljena priča zaslužuje da bude predstavljena javnosti.
Izložba će u Malom salonu zrenjaninskog Muzeja biti dostupna publici do 10. decembra, a nadležni kustos je Vladislava Ignjatov, kustos-istoričar Narodnog muzeja Zrenjanin.
Autorka izložbe, magistar Mila Mihajlović, rođena je u Zrenjaninu, gde je završila osnovnu školu i Gimnaziju "Koča Kolarov", kao i nižu muzičku školu. Nakon operske karijere u više svetskih metropola, aktuelni je funkcioner italijanske Državne TV kuće RAI. Član je Udruženja književnika Srbije, Udruženja novinara Srbije i Italije, Istorijske sekcije Srpskog lekarskog društva i jedan od uglednih prevodilaca za italijanski jezik. Dugogodišnji je urednik informativne emisije na srpskom jeziku na italijanskoj Državnoj televiziji RAI i dopisnik više medijskih kuća iz Srbije. Autor je pet knjiga istorijske sadržine, od kojih je poslednja predstavljena na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu, u izdanju Medija centra "Odbrana". Dobitnik je nagrade Grada Zrenjanina za 2012. godinu, specijalne književne nagrade žirija "Čeruljo" za 2014. godinu (nagrade koju je ustanovila italijanska Nacionalna unija oficira) i priznanja "Blagodarje" za 2015. godinu Udruženja književnika Srbije.riča”