Srpski (SR) English (UK)     FacebookTwitter

 

NARODNI MUZEJ ZRENJANIN

Radovi Jovane Petković „Biti tu“

U Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u petak, 7. avgusta 2015. godine, sa početkom u 19 časova biće otvorena izložba radova Jovane Petković, dobitnice prve nagrade prošlogodišnjeg Likovnog salona 30x30 organizovanog od strane Kulturnog centra Zrenjanina.
Izložba pod nazivom "Biti tu" obuhvata skulpture Jovane Petković i realizovana je u saradnji sa Kulturnim centrom Zrenjanina, a biće otvorena do 21. avgusta 2015. godine.
Nadležni kustos je Biljana Dimkić Krčmar, istoričar umetnosti Narodnog muzeja Zrenjanin.
 
Biografija Jovane Petković:
Jovana Petković je završila FPU, Odsek primenjeno vajarstvo, u klasi profesora Miroljuba Stamenkovića, 2010. godine.
Izlagala је više puta samostalno i grupno, u zemlji i inostranstvu.
Član је ULUPUDS-a od 2012, a u statusu samostalnog umetnika od 2013. godine.
Živi i radi u Beogradu.
 
Tekst iz kataloga:
(autor prof. Nemanja Panić)
Radovi Jovane Petković nas vraćaju na, uglavnom zaboravljeni jezik moderne skulpture. Danas, retko, na jednom mestu srećemo preciznu ideju, izraženu likovnost i vrhunsku obradu materijala. Ukoliko ne znamo da je odrasla u umetničkom ateljeu, i da je svakodnevno u jednoj vajarskoj radionici, teško bismo njene skulpture povezali sa generacijom koju predstavlja. Zavidna likovna igra posledica je želje i potrebe da se unutar kamenih monolitnih blokova pronađe oblik približan otisku svog bića. Na nekim skulpturama, to je doslovno preslikavanje Roršahovih mrlja, negde je to prostor opisan pokretima i igrom tela, a negde jednostavno uobličavanje ideja... Kameni monoliti retko ostaju kompaktni, uglavnom su načeti preciznim rezovima, čime se naglašava forma. Ma koliko materijal bio hladan, bojom, strukturom i oblikom on ne guši pulsiranje praznine. Likovna igra nastaje u sinergiji geometrijskih okvira i unutar njih razigranih šupljina. Snaga ovih skulptura je u demonstriranju bazične definicije vajarstva - kako praznina gradi prostor, ili, rečnikom psihoanalize - kako je onaj ko nam nedostaje najviše prisutan. Ona se postiže neumornim traganjem, promišljanjem i seciranjem kako kamena tako i sopstvenog bića.