Srpski (SR) English (UK)     FacebookTwitter

 

NARODNI MUZEJ ZRENJANIN

"Ptice pevačice - iz zbirke Prirodnjačkog odeljenja Narodnog muzeja Zrenjanin"

U Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u ponedeljak, 21. decembra 2015. godine, u 18 časova biće otvorena izložba pod nazivom "Ptice pevačice - iz zbirke Prirodnjačkog odeljenja Narodnog muzeja Zrenjanin" autorke Nataše Knežević, kustosa-biologa.
U uvodnom delu izložbe dat je kratak osvrt na karakteristike koje ptice izdvajaju od drugih grupa životinja (građa tela, sposobnost letenja, seobe i dr.), a poseban segment postavke je prikaz opštih odlika i raznovrsnosti reda ptica pevačica. Od oko 10.000 ptičjih vrsta koje danas poznajemo, skoro 6.000 spada u ptice pevačice. Uz ovaj ogroman broj dolazi još i neverovatna raznovrsnost u građi i opštem izgledu, tako da je gotovo nemoguće dati opšti opis ptica pevačica.
Najznačajniji deo izložbe je prezentovanje ptica pevačica sa prostora srednjeg Banata kroz materijal iz fonda Prirodnjačkog odeljenja Narodnog muzeja Zrenjanin. Kolekcija ptica pevačica obuhvata predstavnike jedanaest porodica: drozdovi, grmuše, muharice, svračci, pliske, zebe, čvorci, vrane, strnadice, vrapci i popići. Na izložbi će publika moći da vidi 30 dermoplastičnih preparata različitih vrsta ptica pevačica. Pored toga, na panoima će biti predstavljene i one vrste koje nisu deo zbirke, a karakteristične su za naše područje.
Izložba će biti na uvidu publike do kraja januara 2016. godine.
O pticama pevačicama:
Ptice pevačice su uglavnom kopnene ptice, i može se reći da su u tim okvirima osvojile sva raspoloživa staništa. Rasprostranjene su na svim kontinentima, osim na Antarktiku. Imajući u vidu veliki broj vrsta i raznolikost reda Passeriformes, uopšte ne iznenađuje da su uspele da iskoriste različita staništa i ekološke niše, i da im se bez problema prilagode mnogo više nego bilo koji drugi red. Zauzimaju pašnjake, šume, šipražje i vrbake, urbane sredine, od umerenih nizijskih, preko planinskih do tropskih oblasti. Usled velike sposobnosti prilagođavanja, ptice pevačice su se većim delom navikle na blizinu čoveka, i tu su se potpuno odomaćile.
Ono što je zajedničko za sve ptice pevačice i što ih izdvaja od ostalih ptica je glasni organ - sirinks, razvijen u donjem delu grkljana, koji im omogućava oglašavanje. Uz određen broj izuzetaka, muskulatura sirinksa je razvijena tako da proizvodi pravu pesmu.