Srpski (SR) English (UK)     FacebookTwitter

 

NARODNI MUZEJ ZRENJANIN

"Paja Jovanović - Slike Balkana" iz zbirki Narodnog muzeja u Beogradu

Zahvaljujući uspešnoj saradnji Narodnog muzeja u Beogradu i Narodnog muzeja Zrenjanin izložba "Paja Jovanović - Slike Balkana" autora Petra Petrovića, višeg kustosa Narodnog muzeja u Beogradu otvoriće renovirani Mali salon zrenjaninskog Muzeja u petak, 20. februara 2015. godine u 19 časova. Tokom izložbe publika će imati priliku da pogleda reprezentativan izbor od 17 slika i crteža ovog značajnog srpskog slikara.
Izložbom "Slike Balkana" autor predstavlja Jovanovićevu vizuru istorije i folklor balkanskih prostora kojima je umetnik bio fasciniran. Motive za dela koja će biti izložena umetnik je pronalazio u svakodnevnom životu običnih ljudi koje je sretao na putovanjima po Balkanu - kod Kuča u Crnoj Gori, među Srbima i Arbanasima u okolini Skadra, na Kosovu i Metohiji, severnoj Albaniji, itd.
"Slike Balkana" Paje Jovanovića nastale su koliko zahvaljujući nesumnjivom daru i velikom radu umetnika, toliko i probuđenom interesovanju Evrope za Orijentom u XIX veku, a uže posmatrano i za romantičnu oslobodilačku borbu balkanskih naroda od Turaka. Remek-dela kojima je Jovanović ovekovečio Balkan koji je video i voleo snažno su odjeknula u narodu, probudivši nacionalna osećanja u godinama koje su prethodile Balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu. Na poznatim Jovanovićevim istorijskim kompozicijama i žanr-scenama iz života balkanskih naroda vaspitavane su i vaspitavaju se brojne generacije, a zahvaljujući izložbi "Slike Balkana" posetioci će iznova imati priliku da se susretnu sa stvaralaštvom slikara dela neprolaznih vrednosti.
Izložba će u Narodnom muzeju Zrenjanin trajati do 19. marta 2015. godine a nadležni kustos je Biljana Dimkić Krčmar, istoričarka umetnosti.
Mali salon Narodnog muzeja Zrenjanin, u kojem će publici biti predstavljena izložba čuvenog slikara, bio je zatvoren nekoliko meseci zbog renoviranja i sada predstavlja savremen galerijski prostor u Zrenjaninu sa novim rešenjima rasvete i klimatizacije. Rekonstrukciju ovog izložbenog prostora podržali su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje. Arhitektonsko rešenje dala je Danica Medvedev, arhitekta, a radove je koordinirao Milan Milinović, šef Tehničke službe zrenjaninskog Muzeja.
Takođe, u Holu zrenjaninskog Muzeja publika će moći da pogleda izbor dečjih radova nastalih u radionicama od 2006. do 2014. godine. Izbor su napravile Nevena Dujin Grković, kustos pedagog, i Ana Šesto, pedagog.