Srpski (SR) English (UK)     FacebookTwitter

 

NARODNI MUZEJ ZRENJANIN

Gde svi ćute one govore - Gusle Etnografskog muzeja u Beogradu

U Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u petak, 8. maja 2015. godine, u 19 časova biće otvorena izložba pod nazivom GDE SVI ĆUTE ONE GOVORE - Gusle Etnografskog muzeja u Beogradu i Guslarskog društva Petar Perunović Perun iz Zrenjanina.
Izložba Gde svi ćute one govore - Gusle Etnografskog muzeja u Beogradu je gostujuća izložba iz ove Ustanove kulture od nacionalnog značaja čiji je autor Miroslav Mitrović, viši kustos-etnolog. S obzirom na to da se u Zrenjaninu tokom maja meseca održava Festival guslara Srbije, ova izložba je u Narodnom muzeju Zrenjanin prilagođena manifestaciji i samim tim dopunjena. Zato je poseban segment izložbe posvećen Guslarskom društvu Petar Perunović Perun iz Zrenjanina, a autor ovog dela postavke je Branka Babić, kustos-etnolog.
Izložbom Gde svi ćute one govore - Gusle Etnografskog muzeja u Beogradu Etnografski muzej je prvi put od svog osnivanja izložio i predstavio javnosti odabrane gusle iz Zbirke narodnih muzičkih instrumenata, a prvo gostovanje ove izložbe je upravo u Narodnom muzeju Zrenjanin. Etnografski muzej je izdvojio oko 50 gusala iz svoje zbirke, sakupljanih od sredine 19. veka do danas. Izložba je podeljena u pet celina. Prva celina predstavlja gusle 19. veka, vreme pravog guslarstva, vreme Vuka i Njegoša, Filipa Višnjića i Tešana Podrugovića. Druga celina su gusle iz perioda Prvog svetskog rata - gusle koje su nošene i vraćene sa Solunskog fronta među kojima se izdvajaju gusle koje je izradio vojnik invalid 1917. godine u Bizerti, Tunis, od vojničkog šlema. Treća celina obuhvata gusle iz vremena između dva svetska rata, dok četvrtu celinu u ovom istorijskom hodu gusala predstavljaju gusle od Drugog svetskog rata do danas. Posebnu, petu celinu čine gusle izuzetno interesantne po posebnom ukrašavanju, neobičnim materijalima ili likovnim tehnikama.
U sklopu ove izložbe predstavljena je i postavka posvećena Guslarskom društvu Petar Perunović Perun iz Zrenjanina. Na postavci su izložene gusle članova Društva, nošnja dinarskog tipa, kao i gusle u začetku i alat za izradu ovog muzičkog instrumenta.
Zatvaranje izložbe biće obeleženo promocijom knjige Dejana Tomića Gusle u stihovima srpskih pesnika.
Izložba će biti otvorena za posetioce do 6. juna 2015. godine, a nadležni kustos u Narodnom muzeju Zrenjanin je Branka Babić, etnolog.