Srpski (SR) English (UK)     FacebookTwitter

 

NARODNI MUZEJ ZRENJANIN

Da li sam svuda gde su mi tragovi - stvaralaštvo Miroslava Antića

Izložba pod nazivom Da li sam svuda gde su mi tragovi - stvaralaštvo Miroslava Antića, biće otvorena 25. avgusta 2015. godine u 20 časova u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin. Izložba je nastala kao rezultat saradnje zrenjaninskog Muzeja i porodice Miroslava Antića - sinova Vuka i Juga, i supruge Ljilje Antić. Kroz sadržaj ove izložbe prvi put će biti obuhvaćeni svi aspekti Antićevog rada - kao novinara, urednika novinskih listova, pesnika, slikara, režisera i scenariste.
Na izložbi će biti prezentovan originalan materijal i umetnička zaostavština Miroslava Antića raspoređena u tri segmenta - književnost (i novinarstvo), likovno i filmsko stvaralaštvo. U okviru prvog segmenta koji je posvećen njegovom književnom radu publika će biti u prilici da se detaljnije upozna sa različitim rukopisima, publikacijama i retkim izdanjima Antićevog književnog stvaralaštva, arhivskim materijalom poput spisa, dokumenata i fotografija. Posebno će biti istaknuta zbirka Plavi čuperak, čiji će originalni rukopis kao i različita izdanja biti izloženi, budući da se ove godine obeležava 50 godina od prvog izdanja ove zbirke (1965. godine).
U okviru drugog segmenta posetiocima će biti predstavljena manje poznata, ali ne i manje značajna strana Antićevog rada - likovno stvaralaštvo. Biće izloženi Antićevi crteži, monotipije i značajan ciklus radova u kombinovanoj tehnici koje je stvarao pred sam kraj života, između ostalog, i ciklus Suncokreti.
Treći segment izložbe obuhvatiće Antićevo angažovanje na filmu, gde se istakao kao scenarista i režiser. Publika će imati priliku da zaviri u Knjigu režije filma Doručak sa đavolom, za čiji scenario Antić dobija nagradu Zlatna arena u Puli 1971. godine.
Kao zaseban deo izložbe biće predstavljen ambijent radnog prostora Mike Antića, koji će se sastojati od ličnih predmeta ovog umetnika - spisi, pisaća mašina Olimpia, teleskop, fotografije itd. U prostoru izložbe posetioci će moći da pogledaju i video-materijal dobijen iz dokumentarnih arhiva Radio-televizije Srbije i Radio-televizije Vojvodine.
Izložba, čije autorke su Bojana Vidović, bibliotekar, i Ivana Arađan, kustos- istoričar umetnosti iz Narodnog muzeja Zrenjanin, trajaće do oktobra 2015. godine, a tokom njenog trajanja planirani su prateći sadržaji poput: promocije najnovijih izdanja Antićevih knjiga, večeri posvećenoj ovom umetniku, kao i projekcija dokumentarnih filmova o njemu. U susretu nove školske godine u planu su i kreativne radionice za decu školskog uzrasta.