Srpski (SR) English (UK)     FacebookTwitter

 

NARODNI MUZEJ ZRENJANIN

Ikona sa predstavom Bogorodice

Ikona predstavlja sliku sa likom Isusa Hristosa, Bogorodice, svetitelja, scena iz Biblije ili istorije crkve na različitim vrstama materijala. U hramovima su najčešće prikazivane ikone Isusa ili Bogorodice kao i značajni događaji iz njihovih života.

Kolekcija ikona Etnološkog odeljenja NMZ je svrstana u Zbirku duhovne kulture. Prema podacima iz dokumetacije, Odeljenje poseduje sedamnaest ikona i jednu religioznu sliku koja je uvrštena u kolekciju. Ikone su načinjene u Banatu pred sam kraj XVIII, tokom XIX i početkom XX veka, dok postoji pet ikona čije datovanje nije utvrđeno. Urađene su od različitog materijala; staklo, drvo, lim, platno, papir, veštačko cveće, svila, a religiozna slika napravljena je od kose.

Eksponat meseca jula je ikona sa predstavom Bogorodice koja se nalazi stalnoj postavci Etnološlog odeljenja NMZ. U unutrašnjosti ikone, na plavoj papirnog osnovi, zalepljena je slika Device Marije koja je obučena u velikoshimničku odoru i prikazana je u celosti, ispruženih ruku, dlanovima okrenutim ka spolja i zlatnim oreolom oko glave. Slika je uokvirena šarenim platnom i veštačkim cvećem. U ramu se nalaze četiri manje religijske slike, dve uz gornju i dve uz donju ivicu. Ram je tamno braon boje sa tankim zlatnim paspartuom.

Novi Bečej; 19. vek

Nepoznati banatski autor

Zanatski rad

Materijal: drvo, platno, papir, plastika

Dimenzije: dužina 54 cm; visina 67 cm