Srpski (SR) English (UK)     FacebookTwitter

 

NARODNI MUZEJ ZRENJANIN

Dvobojska garnitura

Posetiocima NMZ u okviru stalne postavke Istorijskog odeljenja svakako privlači pažnju jedna od izloženih dvobojskih garnitura. U pitanju je dvobojska garnitura proizvedena u Liježu (Belgija) tokom XIX veka.

Garnitura je gotovo celovita, nedostaju samo jedan deo pribora i poklopac kutije. Kutija  je obložena iznutra čojom crvene boje, a cev pištolja je šestougaona, žlebljena i brunirana. Sa gornje strane je u tehnici tauširanja zlatom plasiran naziv proizvođača: ARQER CH. BODSON A LIEGE i numeracija pištolja. Drška je od ebonovine, rezbarena jednostavnim, uzdužnim linijama, dok je taban ukrašen floralnim motivima u tehnici cizeliranja. Dužina pištolja je 420 mm, cev je dužine 245 mm, a kalibar je 11 mm.

Ova garnitura je deo najznačajnije zbirke u Istorijskom odeljenju - Zbirka oružja barona Fedora Nikolića od Rudne, unuka srpskog kneza Miloša Obrenovića. Zbirka je poklonjena Muzeju Torontalske županije (danas Narodni muzej Zrenjanin) početkom XX veka, i broji 36 primeraka vatrenog i hladnog oružja. Spada u jednu od najznačajnijih dinastičkih zbirki oružja u Srbiji, a najreprezentativnije komade možete videti u stalnoj postavci NMZ.


Dobro došli!