Srpski (SR) English (UK)     FacebookTwitter

 

NARODNI MUZEJ ZRENJANIN

Drveni plug sa kolečkama

Na stalnoj postavci Etnološkog odeljenja našeg muzeja izložen je jednobrazni drveni plug sa kolečkama. Zanatske je izrade i potiče sa teritorije Banata, s kraja 19. veka.

Plug je vrsta oruđa za obradu zemlje koje se razvilo od primitivnog rala. U upotrebi su prvobitno bili drveni plugovi. Konstrukcija ove vrste pluga napravljena je od drveta, dok su raonik, cimer i crtalo napravljeni od metala. Jednobrazni ili jednokorpusni plugovi imaju jedno plužno telo i upotrebljavali su se pri dubljem oranju. Nosilac svih delova jednobraznog pluga naziva se gredelj. Gredelj je izrađen od jednog komada drveta i služi za povezivanje plužnog tela i ostalih komponenata. Prednji deo gredelja oslanja se na kolečke čiji je zadatak da olakšaju kretanje pluga i obezbezbede mu veću stabilnost pri radu. Točkovi izloženih kolečki su drveni, ojačani gvožđem i različitih su veličina – levi točak (ledinaš) manjeg je prečnika u odnosu na desni točak (brazdaš). Ledinaš se kretao po neuzoranom delu parcele, takozvanoj ledini, dok se brazdaš kretao po uzoranom delu, odnosno brazdi. Od domaćinstva do polja ovakav plug prevožen je u zaprežnim kolima, a na polju, prilikom oranja, zahtevao je volovsku ili konjsku vuču. Zemlja dobrog kvaliteta mogla je da se uzore sa dva grla, dok su teže obradiva zemljišta zahtevala četiri, pa i šest grla.

Drveni plugovi bili su široko zastupljeni do sredine 19. veka, kada se u upotrebu uvode gvozdeni plugovi. U gvožđarskim radnjama tog doba mogla se naći kako zanatski, tako i fabrički proizvedena mehanizacija. Dobar primer takvog poslovanja je gvožđarska radnja „Kod zlatnog pluga“, otvorena u Bečkereku 1867. godine. U ovoj radnji prvobitno su se prodavali zanatski proizvedeni gvozdeni plugovi, da bi 1879. postala zvaničan zastupnik engleske kompanije „Klejton i Šatlvort“, svetski poznatog proizvođača poljoprivredne mehanizacije.  U Bečkereku je 1894. godine otvorena fabrika poljoprivrednih mašina, prva tog tipa u južnoj Ugarskoj, dok je fabrika specijalizovana za proizvodnju plugova u našem gradu pokrenuta početkom 20. veka. S obzirom da su gvozdeni plugovi bili znatno kvalitetniji i praktičniji za rad, drveni plugovi su u potpunosti potisnuti iz upotrebe.