Srpski (SR) English (UK)     FacebookTwitter

 

NARODNI MUZEJ ZRENJANIN

Dnevnik iz Italije

Da li znate da je na svom putovanju u Italiju, 1909, Uroš Predić vodio dnevnik koji se danas čuva u Narodnom muzeju Zrenjanin i koji možete videti trenutno na izložbi „Dakle, Vi ste taj Uroš Predić?“ u našem Salonu!

 

S obzirom na to da je na početku svakog dnevnog izveštaja, osim datiranja ispisivao i grad u kom se nalazi, saznajemo da je posetio Veneciju, Firencu, Pizu, Sijenu, Orvijeto, Rim sa okolinom, Napulj sa Pompejima i Kaprijem. Ovaj italijanski dnevnik ne možemo nazvati bedekerom iako je reč o putopisnoj formi. To je više lična percepcija viđena od strane jednog umetnika podstaknuta pre svega njegovom radoznalošću, zatim umetničkom „potkovanošću“, osećajem za uočavanje detalja uz otvorenu kritičku crtu prema svemu viđenom i doživljenom.

 

Dnevnik ima 143 stranice, dimenzija je 15 x 10 cm, u crnom kartonskom povezu na kojem piše jednostavno ITALIJA. Pisan je ćirilicom, mada ima delova i na nemačkom jeziku, dok je pojedine građevine i imena umetnika Uroš ispisivao u originalu. Takođe, ono što bi mu se učinilo posebno važnim je podvlačio. Koristio je i mastilo i grafitnu olovku. Sa unutrašnje strane prednje korice je kratak spisak stvari koje treba da nabavi za sebe, dok se pozadi nalazi znatno duži spisak sa imenima članova njegove brojne familije i poklonima koje je zamislio da im donese iz Italije.“Nisam išao ni u koji muzej, nego švrljao po varoši, tražeći šta da kupim za poklon, svakom po neku sitnicu. Nije ni to lako! Mnogo ih je: 26-30 osoba! Ko će svima ugoveti? subota 8. maj“