Srpski (SR) English (UK)     FacebookTwitter

 

NARODNI MUZEJ ZRENJANIN

Bogatstvo

U skladu sa avgustom, mesecom kada u izobilju ubiramo plodove leta, eksponat meseca je slika „Bogatstvo“, jedini rad Zore Petrović koji Narodni muzej Zrenjanin poseduje.

Slika „Bogatstvo je u Muzej u Petrovgradu (danas Narodni muzej Zrenjanin) dospela putem otkupa nakon „Izložbe živih vojvođanskih likovnih umetnika u Petrovgradu“ održane od 16. septembra do 16. oktobra 1945. godine. Jedan od izlagača tada je bila Zora Petrović koja se predstavila sa tri slike, među kojim i delom „Bogatstvo“. Iako je teško precizno utvrditi vreme nastanka, jerjeZora retko kad potpisivala i datirala svoja dela, slika ima njen prepoznatljiv likovni potpis već samim motivom (monumentalno žensko telo) koji će obeležiti bogati opus ove umetnice.

Poslednju samostalnu izložbu, za života, Zora Petrović imala jeupravou zrenjaninskom Narodnom muzeju 1962. godine. U pitanju je bila njena dvanaesta samostalna postavka i prva u jednom vojvođanskom gradu. Tom prilikom predstavljeno je 37 radova (30 slika i 7 crteža) u vlasništvu Zore Petrović, Narodnog muzeja Beograd, Moderne galerije Beograd, Spomen-zbirke Pavla Beljanskog iz Novog Sada, a među izloženim radovima je bila i slika „Bogatstvoiz fonda zrenjaninskog Narodnog muzeja.

Slika „Bogatstvo“ je jedina „s potpisom“ Zore Petrović koju zrenjaninski Muzej poseduje. Danas ona zauzima jedno od centralnih mesta stalne postavke, spajajući na simboličan način izložena dela istaknutih srpskih modernista Save Šumanovića i Jovana Bijelića, sa delima onih velikobečkerečkih autora koji su prvi donosili taj prerađeni modernistički duh u grad na Begeju (Antal Štrajtman, Jožef Varkonji, Ivan Cvejanov...). S prvima je Zora Petrović bila deo prepoznatljivog pariskog štimunga, s drugima je delila živopisnost okruženja Nađbanje i uticaj umetničke kolonije čiji je bila učesnik.