Srpski (SR) English (UK)     FacebookTwitter

 

NARODNI MUZEJ ZRENJANIN

Na stalnoj postavci Etnološkog odeljenja našeg muzeja izložen je jednobrazni drveni plug sa kolečkama. Zanatske je izrade i potiče sa teritorije Banata, s kraja 19. veka.

Povodom Međunarodnog dana muzeja, (18. maj), Narodni muzej Zrenjanin će publici premijerno predstaviti značajan poklon koji je u ovu ustanovu stigao nedavno. U pitanju je šest slika Mirjane Nikolić Pećinar čija je kćerka Milica Ivković iz Beograda, ovim darom ispunila želju svoje majke da nekoliko njenih radova dospe u grad u kojem je odrasla i školovala se. Narodni muzej Zrenjanin je uz veliku zahvalnost prihvatio ovaj poklon, odlučivši da ga predstavi publici premijerno i samo tokom Međunarodnog dana muzeja, u ponedeljak 18. maja 2020. godine, obeležavajući ujedno i desetogodišnjicu od smrti slikarke Mirjane Nikolić Pećinar koja se navršava 14. maja.

Narodni muzej Zrenjanin vraća se na redovno radno vreme počev od 11. maja 2020. godine.

Stalna postavka otvorena je za posetioce radnim danima od 8.30 do 19 časova, a subotom od 8.30 do 12.30.

Izložbeni saloni radiće radnim danima od 9 časova do 19.30, a subotom od 9 do 13 časova.

Nedeljom muzej ne radi.

Ždralovi su velike, dugonoge i dugovrate ptice. Svojim izgledom podsećaju na rode i čaplјe. Prepoznatilјivo obeležje ždralova su bele pruge koje počinju kod jednog oka i mogu dosezati sve do leđa, kao i crveni, goli delovi kože na glavi i vratu. Imaju karakterističnu sivu boju perja koja je na ivici krila tamna. Perje na krilima je dugačko i iskrzano i kada su krila skloplјena prelaze preko repa, a kada se rašire dolazi do izražaja sva lepota ovih ptica. Većina vrsta ždralova živi u trajnim monogamnim zajednicama. U vreme koje prethodi parenju, ždralovi izvode svadbeni ples, koji se često naziva "ždralov ples". Ovim plesom pokazuju privrženost i raspoloženje, komuniciraju i obeležavaju teritoriju. Ljudi su oduvek bili fascinirani lepotom ždralova i njihovim specifičnim svadbenim plesom. Spominju se u mitologijama mnogih naroda, simbol su sreće i dugog života. Motiv ždrala veoma je čest u heraldici, basnama, bajkama, slikarstvu, operi i sl.

Radno vreme do završetka vanrednog stanja biće 9 - 15 časova od ponedeljka do petka. Subote će tokom ovog perioda biti neradne.

U petak, 1. maja 2020. godine Narodni muzej Zrenjanin neće raditi.

Zaposleni u muzeju nastaviće sa radom u skladu sa obezbeđenim merama zaštite.

Tokom prve polovine marta, neposredno pre uvođenja mera zaštite protiv širenja virusa Covid 19, započeli smo rad sa srednjoškolcima u likovnim radionicama na temu tolerancije. Radionice su pratile temu izložbe koja je postavljena u Salonu Muzeja – Projekat: Tolerancija i Mala retrospektiva Mirka Ilića.

 

Tokom trajanja izložbe „Ptice i njihove porodice“ organizovane su likovne radionice pod nazivom „Svet ptica oko nas“ za učenike osnovnih škola iz srednjobanatskog okruga. Radionice su trajale od 21. januara  do 11. februara 2020. godine. Ukupan broj učenika koji su učestvovali u radionicama  je 439. Poziv je bio upućen nižim razredima, kao i višim – sa akcentom na biološke i likovne sekcije.

Stalna postavka Narodnog muzeja u Zrenjaninu od 8. aprila 2016. bogatija je za još jedan legat – porodice Varadi. Legat porodice Varadi je nastao na inicijativu prof. dr Tibora Varadija i finansiran je sredstvima lokalne samouprave.

Velikobečkerečke zanatlije su počele da osnivaju svoja udruženja – cehove početkom 19. veka. Cehovi su štitili interese kako samog udruženja, tako i interese pripadnika ceha. Cehovi su imale svoje simbole – obeležja, koji su predstavljali prava remek dela zanatske veštine. Jedan od simbola zanatskog ceha je  cehovski kovčeg, takozvana lada. U njemu su se čuvali originalne privilegije, statuti, pečati, majstorske, kalfenske i šegrtske knjige, protokoli... Pred otvorenom cehovskom ladom šegrti su proglašavani za kalfe, a kalfe opet u majstore.

Poštovani posetioci, u cilju preventivnih mera zaštite od Korona virusa (COVID-19) izložbeni saloni i stalna postavka Narodnoog muzeja Zrenjanin u narednom periodu biće zatvoreni. Svi programi Muzeja se otkazuju do daljeg. Muzej će raditi uz poštovanje smernica nadležnih službi koje se tiču dezinfekcije površina.

Strana 1 od 11