Srpski (SR) English (UK)     FacebookTwitter

 

NARODNI MUZEJ ZRENJANIN

Izložba “Prva srpska dobrovoljačka divizija“ biće dostupna za posetioce od 17. novembra 2020. u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin.  Izložba je nastala povodom stogodišnjice od formiranja Divizije, 2016. godine, zahvaljujući grupi autora iz Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912–1918, njihovih potomaka i poštovalaca iz Beograda. Izložba je o nastanaku i ratnom putu Divizije, koja je formirana daleko od svoje otadžbine, u Rusiji, u proleće 1916. Nadležni kustos je Vladislava Ignjatov kustos – istoričar.

Manifestacija „Muzeji za 10“ održava se  ove godine u  periodu od 9. do 15. novembra. Evropska noć muzeja obeležava se u subotu, 14. novembra 2020. g.

 

Manifestacija „Muzeji za 10“ održaće se  ove godine u  periodu od 9. do 15. novembra. Evropska noć muzeja biće obeležena u subotu, 14. novembra 2020. g.

U periodu od 21. septembra do 2. oktobra 2020. godine, obeležili smo manifestaciju „Dani evropske baštine“, čija je tema za ovu godinu glasila „Nasleđe i obrazovanje“. Odličili smo se da tema naše radionice bude vezana za bogatu graditeljsku baštinu grada Zrenjanina. Likovno-edukativna radionica „Moj grad, lep kao slika!“, bavilase graditeljskim nasleđem Zrenjanina koje je prikazano na umetničkim delima koja se čuvaju u Narodnom muzeju Zrenjanin. Učenici su na prikazanim slikama zavičajnih umetnika  poput Tivadara Vanjeka, Mirjane Šipoš i dr., prepoznali zgrade poput Gradske kuće, mostova u našem gradu, obalu reke Begej, ali isto tako  i naučili   gde su se nekada nalazili i kako su izgledali objekti kojih više nema.

 

Izložba  “Rekonstrukcija srednjovekovnog ratnika“  autora Tamaša Salme, biće postavljena od 26. oktobra do 30. novembra 2020. godine u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin.

Izložba predstavlja rekonstrukciju života srednjovekovnih ratnika azijskog porekla, koji su, u dužem ili kraćem periodu, bili prisutni na teritoriji Panonske nizije. Ovom izložbom je obuhvaćen period od ranog srednjeg veka, pa sve do XIV veka, dok je posebna pažnja usmerena na naoružanje i ratničku opremu naroda kao što su Avari i Mongoli. Publici će biti predstavljeno oružje i oklopi drevnih naroda.

Koncert violinistkinje Mine Đekić i pijaniste Milana Aleksića održaće se u petak 23. oktobra 2020. g. u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin. Na programu su dela Telemana, Šuberta i Milana Aleksića.

Ulaz je slobodan, a broj mesta za publiku ograničen na 25. Posetioci mogu rezervisati mesto prijavom na e-mail adresu: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.. Prijavljivanje je moguće dok se mesta ne popune, a najkasnije do dana koncerta (petak, 23. 10. 2020) u 14 časova. Publika je u obavezi da nosi masku.

Izložba “SMRT FAŠIZMU!” biće postavljena u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin 2. oktobra 2020. godine, na dan oslobođenja našeg grada u Drugom svetskom ratu. Realizovana je zahvaljujući sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, povodom 75 godina od pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu. Petrovgrad je oslobođen 2. oktobra 1944. godine, tako da se ove godine navršava i 76 godina od oslobođenja grada. Autor je Vladislava Ignjatov, kustos – istoričar.

Projekat Narodnog muzeja Zrenjanin „Storytelling u muzeju“ koji se ostvaruje u saradnji sa bibliotekarima Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“ uspešno se nastavlja treću godinu zaredom. Sa osnovnim ciljem: negovanje kulturne baštine zavičaja finansiran je od strane Ministarstva kulture i informisanja  Vlade Republike Srbije. Sve planirane aktivnosti odvijaće se od septembra do decembra 2020. godine. Ovaj ciklus imaće i Vodič koji će obuhvatiti sve aktivnosti projekta.

Strana 1 od 13