Projekat „Staklena vitrina meseca“ – tema br. 5 ALIBUNARSKO STAKLO

Jul 21, 2022

U okviru projekta “Staklena vitrina meseca” posetioci Narodnog muzeja Zrenjanin će u periodu od 15. jula do 14. avgusta 2022. u stalnoj postavci Zbirke primenjene umetnosti moći da pogledaju još jednu kamernu postavku, ovog puta posvećenu Alibunarskom staklu.

Što se istorijata tiče, fabrika stakla „Ukras“ iz Alibunara osnovana je 1966. godine. Prva oprema i mašine neophodne za rad fabrike stigli su iz Mađarske u vidu ratne reparacije. Uz pomoć paraćinskih staklara pokrenuta je proizvodnja, a broj radnika ubrzo je dostigao 200. U početku je staklara proizvodila ručno duvane servise za liker, vino i vodu, po kojima je posebno bila prepoznatlјiva, a kasnije dolazi do upotrebe mašina i proizvodnje presovanog stakla. Fabrika je prezentovala svoje proizvode na Beogradskom sajmu i Zagrebačkom velesajmu, ali i u inostranstvu. U svom zenitu staklara je izvozila svoje proizvode u Nemačku, Italiju i Ameriku, ali većinski je robu plasirala na području Jugoslavije, gde je Vojvodina imala posebno mesto. Maksimalni kapacitet fabrike bio je dve tone gotovih proizvoda. U drugoj polovini sedamdesetih godina u fabriku stiže Miloš Krsmanović koji će postati i ostati glavni dizajner sve do njene propasti oko 2010. godine. Neuspešna privatizacija zauvek će ugasiti dve stare lončane peći u fabričkom pogonu.

Tema broj pet projekta „Staklena vitrina meseca“ pod nazivom Alibunarsko staklo predstaviće mali segment nekadašnjeg proizvodnog programa banatske staklare „Ukras“. U pitanju su delovi servisa za piće i dekorativno-funkcionalni pokućstveni elementi, kao što su vaza i pepelјara. Posebnu vrednost i veliki umetnički senzibilitet ima vaza oblikovana u formi tikve koja je sačinjena od mešavine kobaltnog i bezbojnog stakla sa mehurićima vazduha u strukturi. Koloristička svojstva drugih eksponata su takođe interesantna, a na postavci će biti zastuplјeni primerci od crvenog (rubin), zelenog (turmalin), ali i nekada popularnog dim stakla.

Autor projekta je Dejan Vorgić, kustos Zbirke primenjene umetnosti Narodnog muzeja Zrenjanin i jedan od članova stručne grupe Nacionalnog komiteta ICOM-a Srbije za saradnju stručnjaka raznih profila u zemlji i inostranstvu.

Da podsetimo:

Ujedinjene nacije proglasile su 2022. godinu Međunarodnom godinom stakla (IYOG22) u cilju afirmacije staklarstva, a Narodni muzej Zrenjanin priključio se obeležavanju Međunarodne godine stakla projektom “Staklena vitrina meseca“.

Projekat „Staklena vitrina meseca“ počinje 15. marta 2022. i trajaće do 15. januara 2023. godine i predstavlja ciklus od deset kamernih tematskih postavki koje će se realizovati u okviru stalne postavke Zbirke primenjene umetnosti Narodnog muzeja Zrenjanin. Svakog 15. u mesecu sadržaj vitrine će se menjati, čime će se dobiti na dinamici načina prezentacije predmeta vezanih za staklarstvo i umetnost.

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja