„Pismo i tradicija – Natpisi na etnografskim predmetima“

Feb 7, 2022

Povodom Dana državnosti u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin publika će od petka 11. februara biti u prilici da pogleda izložbu „Pismo i tradicija – Natpisi na etnografskim predmetima“ autorke Vjere Medić, muzejskog savetnika Etnografskog muzeja u Beogradu.

Izložbu čine motivi slova i slovnih natpisa na etnografskim predmetima iz 19. i 20. veka, koji su deo kulturne tradicije Srba i drugih naroda koji su živeli na ovim prostorima. Izložba je nastala 2016. godine u okviru obeležavanja 115 godina postojanja Etnografskog muzeja u Beogradu.

Predmeti iz čak 18 zbirki sistematizovani su u 8 funkcionalnih kategorija, a izložbu karakteriše raznovrsnost u tehničkom, funkcionalnom, sadržinskom i likovnom pogledu.

Natpisi sakupljeni u ovoj postavci se mogu pratiti hronološki i tematski, sagledavajući razvoj ćirilice koji je naročito bio važan u periodu pre Vukove reforme.

Uz raznolikost sadržaja i formi natpisa, tema izložbe je i osvetljavanje kompleksnih značenja natpisa i odabranih predmeta u materijalnom, društvenom i duhovnom životu pojedinca i zajednice.

Izložba naglašava odnos i preplitanje utemeljenih vrednosti tradicionalnog srpskog društva 19. i 20. veka i njegove snažne težnje za usvajanjem tokova savremenog evropskog građanskog društva.

Od retke pojave do velike zastupljenosti motiva pisma na predmetima svakodnevne upotrebe kroz izložbu je oslikan proces neformalnog opismenjavanja stanovništva i refleksija razvoja institucionalnog školstva i prosvete.

Izložba će biti otvorena do 25. marta 2022. godine, a nadležni kustos u Narodnom muzeju Zrenjanin je Branka Sikimić, viši kustos-etnolog.

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja