Otvaranje izložbe posvećene Hermanu Helfgotu – poslednjem zrenjaninskom rabinu

Aug 14, 2023

Povodom obeležavanja 82. godine od deportacije Jevreja iz Zrenjanina i Banata u petak, 18. avgusta 2023. godine, sa početkom u 11.30 časova u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin biće otvorena izložba posvećena Hermanu Helfgotu – poslednjem zrenjaninskom rabinu. Organizator izložbe je Jevrejska opština Zrenjanin.

Herman Helgot, poslednji predratni rabin u Petrovgradu (današnji Zrenjanin), rođen je 1913. godine u Beodri (nekadašnje selo koje se danas nalazi u sastavu Novog Miloševa), u kući koja je bila u sklopu sinagoge. Od rodne Beodre, preko Sarajeva, Beča, Budimpešte, Velikog Bečkereka (Petrovgrada), Štipa, Nirmberga, Bergen Belsena, Kelna i Saviona prikazan je Hermanov izuzetno bogat i zanimlјiv život kroz izložbu fotografija i ličnih predmeta. Izložbu su priredili: Dragan Rauški, Saša Stokić, Iskra Popov i Senka Vlahović.

Nadležni kustos je Biljana Dimkić Krčmar, kustoskinja-istoričarka umetnosti Narodnog muzeja Zrenjanin, a izložba će u Malom salonu trajati do 13. septembra 2023. godine.

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja