Online radionica sa ilustratorom u okviru Erasmus+ projekta

Oct 11, 2021

„Nastavljene su aktivnosti u okviru Erasmus plus projekta Train2Sustain, realizacijom online radionice za decu, sa ilustratorom Mladenom Anđelkovićem. Radionicu su, preko video-komunikacionog servisa Google Meet, vodili Vladimir Tot i Jelena Gvozdenac, a učestvovala su deca uzrasta od 8 do 13 godina. Mladen Anđelković je jedan od vodećih ilustratora trenutno, u oblasti ilustracije knjiga za decu, i sarađuje sa najvećim izdavačkim kućama za decu i mlade, poput Kreativnog centra i Pčelice.

Radionica je imala tri segmenta, najpre su deca imala prilike da se upoznaju sa ilustratorom, da saznaju kako se postaje ilustrator i šta je sve potrebno da bi se postao uspešan ilustrator ili strip crtač, gde ilustratori priča za decu pronalaze ideje za svoje crteže i koliko je potrebno talenta a koliko rada da bi se postao dobar crtač, u koju školu idu ilustratori itd. Tokom drugog dela radionice, deca su mogla da razgledaju ilustracije Mladena Anđelkovića, kako onih za decu, tako i onih za odrasle. Takođe, Mladen je odgovarao na sva dečija pitanja o tehnikama koje je koristio tokom ilustrovanja, a najviše pitanja bilo je upućeno ilustratoru o digitalnim alatima koje koristi. Treći segment radionice bio je posvećen dečijim crtežima. Učesnici radionice izabrali su sa Mladenom šta žele da crtaju, a zatim su zajedno, uz savete ilustratora koji je crtao uživo raznim stilovima, stvarali svoje radove, koje su zatim mejlom poslali voditeljima radionice, na malu onlajn izložbu svih nastalih radova.

Radionica je snimana a snimak radionice biće postavljen na društvene mreže, kako bi što veći broj dece mogao da je vidi. Radionica je osmišljena i realizovana kao deo projekta koji, između ostalog, istražuje načine predstavljanja, afirmisanja i popularisanja sadržaja iz kulture, kao i umetnika i njihovog rada u okolnostima prilagođenim pandemiji. Projekat Train2Sustain bavi se i alatima koji u digitalnom okruženju mogu pomoći mladim umetnicima i edukatorima koji rade sa mladima.“

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja