Fototeka

Naš muzej poseduje zavidan broj negativa koji čuvaju istoriju i kulturu našeg podneblja od početka XX veka do danas. Scene i porteti znamenitih ličnosti kao i građanskih porodica, izgled našeg grada koji se vremenom menjao, industrija, scene iz svakodnevnog života su samo neke od sadržina fotomaterijala. Zahvaljujući očima fotografa koji su zabeležili navedeno, ove fotografije su postale bitan dokument koji je svedok jednog vremena.

Istorijsko odeljenje

Fond Istorijskog odelјenja formiran je najpre poklonima građana, još pre otvaranja Muzeja za javnost, dakle pre 1911. godine. U početku je to bilo hladno i vatreno oružje, da bi se kasnije, pristupilo sakuplјanju predmeta i dokumenata od značaja za istorijski razvoj i tumačenje istorijskih tokova ovog grada i podneblјa, odnosno prostora srednjeg Banata.

Umetničko odeljenje

Sadrži dve zbirke – likovnu i primenjeno-umetničku. Zbirka likovne umetnosti broji nešto više od 1500 predmeta i po značaju predstavlja jednu od najvrednijih umetničkih kolekcija u Vojvodini. Ona je svojevrsni presek svega onoga što se u okvirima zavičajne likovnosti dešavalo od XVIII veka, zalazeći sad već duboko u drugu polovinu XX veka.

Prirodnjačko odeljenje

Stalna postavka Prirodnjačkog odeljenja Narodnog muzeja Zrenjanin danas je smeštena na drugom spratu Muzeja. Sastoji se iz tri celine: dioramskog prikaza živog sveta Banata, trodimenzionalne postavke fosilnih ostataka iz paleontološke zbirke i postavke dermoplastičnih preparata ptica.

Arheološko odeljenje

Arheološko odeljenje Narodnog muzeja u Zrenjaninu u svojoj zbirci poseduje oko 10000 eksponata. Zbika je podeljena na dva odeljenja: praistorijsko i srednjovekovno. Predmeti Arheološkog odeljenja potiču iz fonda arheološke zbirke koja je obogaćena putem sistematski istraženih arheoloških lokaliteta, izvedenim zaštitnim arheološkim istraživanjima, rekognosciranjem terena, putem darovanja i otkupom. Hronološki okvir fonda obuhvata razdoblje od neolita do srednjeg veka.

Etnološko odeljenje

Zbirka Etnološkog odeljenja Narodnog muzeja Zrenjanin oformljena je prilikom osnivanja samog Muzeja, 1906. godine. Nakon Drugog svetskog rata, zahvaljujući privatnoj zbirci poznatog velikobečkerečkog trgovca Grinbauma, kao i predmetima poklonjenim od strane Dobrotvornog društva Kolo srpskih sestara, zbirka Etnološkog odeljenja je znatno uvećana. Ove dve zbirke, sačinjene uglavnom od delova narodnih nošnji i tekstilnih delova pokućstva, sakupljane su nesistematski i fragmentarno. Sistematskim i planskim otkupom etnoloških eksponata zbirka je proširena i većim delom kompletirana.

Pedagoško informativna služba

Pedagoška služba je osnovana 1969. godine sa osnovnim zadatkom da bogato kulturno nasleđe koje Muzej čuva učini dostupnim svim strukturama društva. Od osnivanja do danas, služba sa posetiocima svih uzrasta kontinuirano radi na upoznavanju i popularizaciji muzejskih sadržaja, tumačenju stalne postavke i tematskih izložbi.