O Muzeju

Misija Narodnog muzeja Zrenjanin

 

Misija Narodnog muzeja Zrenjanin je očuvanje, zaštita, prezentacija i interpretacija bogatog kulturnog nasleđa srednjeg Banata iz oblasti prirode, arheologije, etnologije, umetnosti i istorije, kao i obrazovanje i dostupnost svim posetiocima.

Vizija Narodnog muzeja Zrenjanin

 

Vizija Narodnog muzeja Zrenjanin je da budemo vrhunski primer organizacije, prezentacije i održivog korišćenja kulturne baštine i da zauzmemo važno mesto u interpretaciji istorijskog, kulturnog, kao i nasleđa prirode srednjeg Banata i Srbije. 

Narodni muzej Zrenjanin negujući multikulturalnost ima veoma značajnu ulogu u društvenom životu lokalne zajednice i ima veliki broj posetilaca na godišnjem nivou. Prateći savremene muzeološke tendencije Muzej stavlja akcenat na edukativne programe i primenjuje ih kroz radionice i druge aktivnosti – izložbe, projekcije, promocije… 

Kroz rezličite programe uključene su i različite grupe lokalne zajednice – deca školskog i predškolskog uzrasta, osobe sa posebnim potrebama, grupe amatera, različita strukovna udruženja, starije osobe…

Cilj zrenjaninskog Muzeja je da dostigne kvalitet ekspozicije evropskih institucija i muzeja.

Istorijat

 

Muzej je osnovan 1906. godine kao Muzej Torontalske županije, odlukom Municipijalnog odbora, a na inicijativu Kulturnog udruženja Torontalske županije. Sudeći prema svim do sada raspoloživim izvorima, Muzej je započeo rad sa publikom tek 1911. godine.

Zrenjaninski Narodni muzej spada u kategoriju muzejskih ustanova kompleksnog tipa, zavičajnog karaktera i svojim istraživačkim radom pokriva područje srednjeg Banata. Ovakvim načinom organizacije bogato kulturno nasleđe ovog područja iz oblasti prirode, arheologije, etnologije, umetnosti i istorije došlo je u okvire sistematske zaštite i stručne obrade specijalizovane ustanove sa stručnjacima svih potrebnih profila. Unutar zbirki pet odeljenja Muzeja smešteno je preko 33.000 muzejskih predmeta.

Prostor stalne postavke Muzeja ima površinu od 1200 m2. Na prvom spratu posetioci imaju priliku da pogledaju Umetnički deo stalne postavke koji obuhvata dva segmenta – primenjenu i likovnu umetnost. Takođe, na prvom spratu se nalazi i Soba istorije sporta. Deo stalne postavke na drugom spratu Narodnog muzeja obuhvata postavke Prirodnjačkog, Arheološkog, Istorijskog i Etnološkog odeljenja. Prezentacija zbirki odvija se u okviru stalne postavke i tematskih izložbi.

Trenutno zrenjaninski Narodni muzej raspolaže i sa tri izložbena prostora u prizemlju zgrade, to su Salon, Mali salon i Hol Muzeja, koji je adaptiran u izložbeni prostor.

O zgradi

 

Muzej se od 1966. godine nalazi na ovoj adresi, u zgradi nekadašnje Finansijske palate. Zgrada je izgrađena 1893. godine po projektu arhitekte Ištvana Kiša, po stilu pripada akademizmu – neorenesansi i deo je sektora tipične arhitekture koji je pod zaštitom države kao spomenik kulture. Zgrada se nalazi u okviru arhitektonske celine koja obuhvata i Gradsku kuću, zgradu Pozorišta, Katedralu i Mali most, najstariji most u gradu.