Novina u stalnoj postavci NMZ – LEKOVITO BILJE SREDNЈEG BANATA

May 24, 2022

Nakon ovogodišnje Noći muzeja stalna postavka Narodnog muzeja Zrenjanin bogatija je za još jedan segment, na kom je posetiocima predstavljeno lekovito bilje srednjeg Banata.

Stalna postavka Prirodnjačkog odelјenja Narodnog muzeja Zrenjanin se uglavnom bazirala na zoološkim i delom geopaleontološkim predmetima, obuhvatajući dioramski prikaz živog sveta Banata, postavke fosilnih ostataka, vilinskih konjica i ptica Vojvodine. Od ove godine proširena je i na botanički segment, realizacijom projekta koji je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja RS. Autorka projekta je Nataša Knežević, viši kustos-biolog zrenjaninskog muzeja, dok je postavku adaptirala muzejska tehnička služba u saradnji sa Mirkom Šebulom, radnikom Muzeja u penziji.

Prirodnjačko odelјenje u svom fondu poseduje bogatu kolekciju herbarskih primeraka, kao i semenar, koji je publika do sad imala priliku da vidi samo u okviru povremenih izložbi. Osnovni cilј projekta bio je proširenje stalne postavke Prirodnjačkog odelјenja, kako bi konstantno bio izložen veći deo prirodnog i kulturnog nasleđa sa područja srednjeg Banata. Realizacija projekta omogućila je prezentaciju i unapređenje dostupnosti muzejskih sadržaja. Nova postavka postavlјena je na drugom spratu Muzeja u okviru prirodnjačkog izložbenog prostora.

Na postavci su predstavlјene i izložene lekovite bilјke iz botaničke zbirke, koje su kod nas gotovo u svakodnevnoj upotrebi, poput kamilice, majčine dušice, hajdučke trave i sl. Sakuplјene na području srednjeg Banata. Interesantne su jer su u narodu već vekovima našle primenu u narodnoj medicini. Koriste se za prevenciju ili lečenje bolesti, i očuvanje zdravlјa lјudi. Danas se koristi preko 10.000 vrsta bilјaka i posvećuje im se velika pažnja, upravo u cilјu pronalaženja bolјih i kvalitetnijih lekova, koji bi po organizam čoveka bili što je manje štetni.

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja