NeoNlitic 3.0

Oct 6, 2021

U utorak, 12. oktobra 2021. godine, u 18 časova u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin biće otvorena izložba „NeoNlitic 3.0“ koja predstavlja rezultat kompleksne međunarodne inicijative. Izložba je treće izdanje projekta NeoNlitic i obuhvata terensku dokumentaciju sa istraživanja neolitskih civilizacija u tri zemlje – Rumunije, Grčke i Srbije, kao i radove 24 savremena umetnika iz navedenih zemalja inspirisanih neolitskim kulturama Vinča i Starčevo-Kereš (zajedničke za Rumuniju i Srbiju), ali i Sesklo kao preteča kulture Starčevo-Kereš (za Grčku).

Izložba je realizovana u saradnji Narodnog muzeja Zrenjanin i studija za dizajn, kolaž i fotografiju na drvetu Wood Be Nice iz Rumunije, i trajaće do 20. oktobra 2021. Kustos izložbe je Mihaela Ion, dok je nadležni kustos iz Narodnog muzeja Zrenjanin Aleksandar Šalamon, arheolog.

Drevne kulture – savremene tehnike

Projekat je pokrenuo studio za dizajn, kolaž i fotografiju na drvetu Wood Be Nice iz Bukurešta (Rumunija) 2018. godine želeći da integriše drevne umetničke elemente i iskoristi zajedničko kulturno nasleđe i estetiku prvobitnih civilizacija koristeći savremene tehnike umetničkog stvaranja i reverzibilne materijale. Dve godine kasnije, istraživanje praistorijskog stvaralaštva prešlo je granice Rumunije i ima za cilj da poveže susedne kulture sa zajedničkom umetničkom prošlošću.
Ove godine NeoNlitic obuhvata terensku dokumentaciju sa arheoloških lokaliteta u Rumuniji, Srbiji i Grčkoj, radionice sa obučenim kadrom namenjene široj javnosti i planiranim izložbama u sve tri zemlje. Izvori inspiracije za treće izdanje projekta su neolitske kulture Vinča i Starčevo-Kereš (zajedničke za Rumuniju i Srbiju), ali i Sesklo kao preteča kulture Starčevo-Kereš (za Grčku).

NeoNlitic 3.0 okuplja 24 umetnika iz 3 zemlje

Umetnici prisutni u trećem izdanju projekta su: Daniel Loagar (RO), Andrei Cornea (RO), Alek Manea (RO), Jelena Petrović (SRB), Ion Alekandru (RO), Niko (GR), Dana Catona ( RO) Ana-Maria Panaitescu (RO), Dana Simion (RO), Cezar Lazarescu (RO), Semantik (RO), Darko Trajanović (SRB), Milorad Stajčić (SRB), Alekandru Daniel Florea (RO), Vlad Basarab (RO) ), Iannis Didaskalou (GR), Alma Giovai (RO), Gabriela Monica Tirziu (RO), Dejan Mrđa (SRB), Georgia Orfanidou (GR), Jelena Popović (SRB), Alekandru Raduta (RO), Valentina Savić (SRB) , Valentin Soare (RO) i Radomirka Siljanoski (SRB).

Na izložbi se mogu videti umetničke instalacije, skulpture, slike, predmeti od keramike i tekstila, animacije i video radovi koji su inspirisani estetskim motivima praistorijskih kultura: Sesklo, Vinča i Starčevo-Kereš.

NeoNlitic izložbu organizuje Wood Be Nice, a podržava tim koji čine Mihaela Ion, menadžerka u kulturi sa preko 15 godina iskustva u oblasti međunarodnih kreativnih i kulturnih industrija, doktorka istorije umetnosti i kustoskinja izložbe, Anca Spiridon (komunikacija i promocija), Cristina Elena (urednica i društveni mediji) i Cora Manole (urednica). Projekat je realizovan uz podršku Grada Temišvara.

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja