Narodni muzej Zrenjanin je u 2012. godini realizovao 30 izložbi a broj posetilaca na stalnoj postavci i tematskim izložbama premašio je 50.000.

NAJPOSEĆENIJE IZLOŽBE

Najposećenije izložbe u 2012. godini u Salonu bile su „Tesla iz drugog ugla“ – 7.549 posetilaca (zajedno sa Noći muzeja preko 11.500),, „Grad biciklista – istorijski, etnološki i likovni aspekt bicikla u Subotici“ – 5.650 posetilaca, „Moje telo tvoje delo“ 1.681 u 2012. godini a ukupno 4.483 posetioca,  Izložba „Poetika i sudbina 20. veka“ iz Zbirke Doma vojske Srbije – 3.613 posetilaca, “Povelje i diplome od 17. do 20 veka“ – 2.391 posetilac, “Nakit iz zbirke Narodnog muzeja Zrenjanin“ – 2.014 posetilaca, a najposećenije izložbe u Malom salonu bile su VIII međunarodna izložba fotografija „Carstvo gljiva“ – 1.170 posetilaca a zatim slede „Ketuba – jevrejski bračni ugovor“ i Narodno graditeljstvo Rumuna u selima Srednjeg Banata.

OSTALE AKTIVNOSTI

Što se ostalih aktivnosti Narodnog muzeja tiče ističu se radionice, rad sa publikom školskog uzrasta, koncerti klasične muzike, promocije, predavanja i projekcije arheološkog filma.

Noć muzeja

Narodni muzej Zrenjanin učestvovao je po šesti put u Nacionalnoj Noći muzeja koja je održana 19. maja 2012. godine. Na nivou grada Zrenjanina bilo je 10 učesnika a u toku Noći muzeja u Narodnom muzeju Zrenjanin bilo je više od 4.000 posetilaca. Posetioci su u zrenjaninskom muzeju mogli da pogledaju tri izložbe i nekoliko različitih postavki u zgradi muzeja i na platou ispred muzeja. Održana su tri koncerta i tri radionice za posetioce.

Ostale manifestacije

Narodni muzej Zrenjanin je tokom 2012. godine učestvovao u organizaciji i programu Noći istraživača i Korzo festa.

PROJEKTI NMZ

Narodnom muzeju Zrenjanin u 2012. godini Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije odobrilo je trinaest projekata u vrednosti od 1.890.000 dinara. Kao i prošle godine (kada je finansirano deset projekata) i ove godine Narodni muzej Zrenjanin bio je jedan od najuspešnijih muzeja po broju odobrenih projekata.

SEMINAR ICOM-a

Narodni muzej Zrenjanin bio je domaćin i zajedno sa Nacionalnim komitetom ICOM-a Srbije organizator seminara „Upravljanje muzejskim zbirkama: Nabavka predmeta“ na kojem je bilo devet predavača i kojem je prisustvovalo preko 80 učesnika iz 18 muzeja i galerija sa teritorije čitave Srbije.

STRUČNO USAVRŠAVANJE ZAPOSLENIH

Četiri radnika Narodnog muzeja Zrenjanin započeli su stručnu obuku za osposobljavanje u zaštiti tekstila, drveta, keramike i metala u Centralnom institutu za konzervaciju. Time će naš muzej dobiti jednu od najbolje osposobljenih konzervatorsko-restauratorskih radionica u Vojvodini.

PUBLICISTIČKI RAD

Stručnjaci Narodnog muzeja Zrenjanin tokom godine objavljivali su stručne radove u muzeološkim časopisima (Rad muzeja Vojvodine).