Koncert flauta i gitara

May 16, 2022

U utorak, 17. maja 2022. godine, u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin sa početkom u 19h biće održan koncert na kojem će nastupiti Vesna Mitar, flauta, i Amalia Miler, gitara. Koncert je deo programa u okviru manifestacije „Muzeji za 10“ i ulaz je besplatan.

Program:

  • David Wolfson – Intrados
  • Lowell Liebermann – Sonata Op.25
  • Leo Brouwer – La Mitologia de las aguas
  • Dušan Bogdanović – Prelude and Runaway Fugue

VESNA MITAR je završila osnovne i master studije flaute na Akademiji umetnosti u Novom Sadu i Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, a specijalizovala je izvođenje savremene muzike na Akademiji za muziku i ples u Jerusalimu. Značajan doprinos za njen umetnički izraz i put imali Renata Penezić, Norbert Girlinger, Katrin Zenz, Valentina Nenaševa i Dragan Prole. Svoje interesovanje za savremenu muziku ispoljava od ranih studentskih dana kroz saradnju sa domaćim i stranim kompozitorima, a potom nastavlja kroz naučno-istraživačke studije na katedri za teoriju umetnosti i medija na interdisciplinarnim studijama Univerzitete umetnosti u Beogradu. Master rad naziva Plasman i popularizacija savremene umetničke muzike: studija slučaja RTS, odbranila je pod mentorstvom prof. dr Mirjane Nikolić. Kao član atinske kamerate Europea pod vođstvom Marije Makraki, u periodu 2013-2015. učestvovala je u nizu rezidencijalnih projekata posvećenih premijernom izvođenju mladih grčkih autora. Na domaćoj sceni ostvarila je značajnu saradnju sa kompozitorima Ljubomirom Nikolićem i Đorđem Markovićem, te pijanistkinjom Jelenom Minić. U periodu 2019-2021. godine redovno sarađuje i nastupa sa ansamblima za savremenu muziku Meitar i Tedarim. Nastupala je na CEME festivalu savremene muzike u Tel Avivu i Jerusalimu. Trenutno se bavi naučnim radom u okviru samostalnog istraživačkog projekta na Akademiji za muziku i ples u Jerusalimu, pod mentorstvom prof. dr Michael Klinghoffer-a. Usmerena je na istraživanje korelacije fenomena krize i kreativnog procesa u domenu savremene poetike i izvođenja umetničke muzike.

AMALIA MILER je jedan od najmlađih srpskih koncertnih izvođača. Njen debitni koncert u Beogradu je opisan kao „osvežavajući“ događaj na umetničkoj sceni. Već na samom početku svoje karijere iza sebe ima značajan broj solističkih koncerata širom Srbije i van. Pored klasičnih solističkih koncerata Amalia učestvuje u raznim umetničkim projektima. Za svoj umetnički doprinos u realizaciji humanitarnog projekta „Klasika u poseti“, 2018. godine je dobila priznanje od umetničkog drušva „Klassikum“. Kao član udruženja „Nove zvezde klasične muzike“ nastupala je u projektu „Koncerti 1na1“. Svoj umetnički rad bazira na izvođenju savremene muzike, kao i saradnji sa savremenim kompozitorima, što ujedno pretstavlja njeno polje usavršavanja na specijalističkim studijama koje je završila 2020. godine na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi profesora Darka Karajića. Posebnu važnost u ovom polju rada pretstavlja premijerno izvođenje u Beogradu dela “Megaron Concerto“ Nikite Koškina na Guitar Art Festivalu 2021. godine, kao i njena saradnja sa renomiranom američkom kompozitorkom Belindom Rejnolds koja je za nju napisala i posvetila delo «Puš» (Push). Kao član ansambla imala je priliku da sarađuje sa mladim srpskim kompozitorom Damjanom Jovičinom na brojnim premijernim izvođenjima. Od 2019. godine počinje da radi kao jedan od organizatora Gitar Art Festivala.

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja