Izložba “Put pravih vrednosti”

Sep 20, 2021

Izložba „Put pravih vrednosti“ autorke Nataše Janković i koautorke dr Marije Pavlović biće otvorena u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u četvrtak 23. septembra 2021. godine sa početkom u 12.30 časova. Cilj izložbe je upoznavanje šire javnosti sa istorijatom i kontinuitetom olimpijskog pokreta, kao i njegovim značajem u našoj sredini od Kraljevine Srbije do danas, sa osvrtom na društveni kontekst i prilike u zemlji. Organizatori su Olimpijski komitet Srbije – Olimpijski muzej i Narodni muzej Zrenjanin.

Koncept izložbe podrazumeva tri usklađene celine od kojih svaku čine tekstualni, ilustrativni i digitalni elementi.
Prva celina izložbe posvećena je idejama olimpizma, koje datiraju iz vremena Pjera de Kubertena, ličnosti koja je oživela duh Antičkih igara. Kratka priča o njihovom nastanku biće uvod u izložbu, koja se nastavlja kroz zanimljive priče o počecima Modernih Olimpijskih igara 1896. godine i olimpijskim simbolima.

Sadržaj druge celine predstavlja hronologiju učešća naših olimpijaca na Letnjim Olimpijskim igrama, od 1912. do 2020. godine, sa podacima o samim Igrama, društvenim okolnostima koje su ih pratile, i članovima naših delegacija, kao i manje poznate zanimljivosti u vezi s Igrama. Posetiocima je omogućeno da vide najznačajnije eksponate iz fundusa Olimpijskog muzeja, od osnivanja Srpskog olimpijskog kluba 1910. godine, koje je inicirao kapetan Svetomir Đukić, preko prvog učešća Srbije na V Olimpijskim igrama u Stokholmu, prve osvojene medalje u Parizu 1924. godine, do poslednjih uspeha naših sportista na Olimpijskim igrama u Tokiju.

Treću celinu čini virtuelna izložba retkih fotografija i planova arhitektonskog sportskog nasleđa Beograda XIX i XX veka. Razvoj arhitekture sportskih objekata u Beogradu, tokom dva veka trajanja, imao je svoje uspone i padove. Već krajem prve decenije XIX veka mačevanje se predavalo u Velikoj školi, da bi se 1843. godine otvorila i prva škola mačevanja, a u narednih nekoliko godina još dve. Do sredine XIX veka održane su i prve konjičke trke a otvorena su i prva kupališta na desnoj obali Save. Tokom narednih nekoliko decenija sport se ubrzano razvija, što je i dovelo do uspona arhitekture sportskih objekata.
U okviru virtuelne postavke posebno je izdvojen period između dva svetska rata, koji predstavlja zlatno doba izgradnje sportskih terena i klupskih kuća Beograda, a poznata graditeljska imena govore u prilog značaju tog pravca arhitekture. Druga polovina XX veka ispunjena je novim talasom gradnje, započetim odmah nakon Drugog svetskog rata, a koji je procvat imao sedamdesetih godina. Već osamdesetih godina XX veka nisu se gradile značajne sportske građevine, dok izgradnja Beogradske arene nije ponovo pokrenula arhitektonsko-sportski život prestonice.

Izložba će biti dostupna do 18. novembra 2021. godine. Ulaz je slobodan.

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja