Izložba fotografija „Reke života”

Mar 21, 2022

U petak, 25. marta 2022. godine, sa početkom u 19 časova u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin biće svečano otvorena izložba fotografija pod nazivom „Reke života” autora Predraga Kostina. Pored 60 odabranih fotografija koje će se naći na izložbi, publika će moći da pogleda i kupi i istoimenu foto-monografiju.

Izložba predstavlja živi svet nastanjen oko naših velikih reka i pokušaj je autora da utiče na promenu svesti i razmišljanje savremenog čoveka da sačuva prirodu koja polako nestaje. Na fotografijama možemo videti veliku seobu ptica, riku jelena, orlove belorepane na gnezdu kako hrane mladunce i mnoge druge životinje kojima je opstanak ugrožen usled čovekovog nemara. Fotografije su nastale na teritorijama specijalnih rezervata prirode Stari Begej – Carska bara, Gornje Podunavlje i Ritovi donjeg Potisja, kao i na teritoriji Nacionalnog parka Fruška gora. Izložba će posle Zrenjanina biti predstavljena i u nacionalnim parkovima Srbije kao što su Tara, Đerdap i drugi.

Predrag Kostin rođen je u Zrenjaninu 1976. godine. Fotografijom prirode počeo je da se bavi 2007. godine, da bi već u 2008. godini pobedio na konkursu National Geographic Srbija sa temom “Divlje životinje”. Želja mu je da svojim fotografijama prenese lepotu sveta koji nas okružuje, a koji slabo primećujemo. Do sada je učestvovao na  više samostalnih i grupnih izložbi fotografija. Kao kruna njegovog dosadašnjeg rada 2021. godine izdata je foto-monografija “Reke života”.

„Beležeći životne cikluse na rekama, Kostin kroz svoje fotografije ne šalje poruku „dođite i pogledajte”, već „pogledajte i sačuvajte”, stvarajući tako jedinstvenu dokumentarnu građu, edukativnu i opominjuću u isto vreme, otkrivajući nam veličanstvenost prirode. Baš kao što se život otkriva u punom sjaju kada se sa reke podigne izmaglica.”

Igor Rill, urednik časopisa National Geographic Srbija

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja