FacebookTwitter

 
lat | cir | eng

NARODNI MUZEJ ZRENJANIN

Promocija dve knjige - Treći reprint monografije „Petrovgrad“ i „Prvi srpski narodni odbor 1918.“

U organizaciji Istorijskog arhiva Zrenjanin, GNB „Žarko Zrenjanin“ i Grada Zrenjanina, u sredu, 8. maja 2019. godine, sa početkom u 19 časova, u Salonu NMZ održaće se promocija dve knjige – „Prvi srpski narodni odbor 1918.“ autora Milana Đukanova i trećeg reprinta monografije „Petrovgrad“ iz 1938. godine koju je uredio Aleksandar Stanojlović.

U knjizi „Prvi srpski narodni odbor 1918“opisani su događaji u Velikom Bečkereku s kraja Prvog svetskog rata, u jesen 1918. godine. Autor se osvrnuo na formiranje prvog srpskog narodnog odbora na teritoriji današnje Vojvodine oktobra 1918. godine, biografije njegovih osnivača i ulazak srpske vojske u grad na čelu sa brigadirom Dragutinom Ristićem 17. novembra 1918.

U monografiji „Petrovgrad“ iznet je istorijat našeg grada. Napisana je 1938. godine, povodom dvadesete godišnjice stvaranja jugoslovenske države u čiji je sastav ušao i Veliki Bečkerek (kasnije preimenovan u Petrovgrad). Na prikupljanju materijala, njegovoj obradi i pisanju godinu dana radila je redakcija od pedesetak saradnika u kojoj su bili okupljeni ugledni Petrovgrađani, privrednici, činovnici, prosvetni i zdravstveni radnici, sveštena lica, advokati, novinari i drugi.

Prisutnima će se obratiti direktor GNB Milan Bjelogrlić, profesor istorije Rako Tomović i protojerej dr Ninoslav Kačarić.

Događaj će uveličati Omladinski mešoviti hor muzičke škole „Josif Marinković“ iz Zrenjanina.