FacebookTwitter

lat | cir | eng

NARODNI MUZEJ ZRENJANIN

Projekcija filma "Prirodna baština Srednjeg Banata"

U Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u četvrtak, 28. januara 2016. godine, sa početkom u 19h biće održana projekcija dokumentarnog filma "Prirodna baština srednjeg Banata" u produkciji Narodnog muzeja Zrenjanin. Autor filma je muzejski savetnik Svetozar Santovac, izvršnu produkciju potpisala je produkcijska kuća "Digital Style" iz Zrenjanina, a film je realizovan 2011. godine uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije.
 
Pod prirodnom baštinom podrazumevaju se prirodne vrednosti koje treba sačuvati. Film, sa jedne strane, prikazuje koje su to prirodne vrednosti, odnosno izvorni ekosistemi na teritoriji srednjeg Banata, a sa druge upozorava na njihov značaj kao i na značaj očuvanja biljnih i životinjskih vrsta koje ih nastanjuju.
 
Srednji Banat je danas najvećim delom modifikovan u kulturnu stepu, odnosno obradive površine. Neizmenjeni izvorni ekosistemi, o kojima se brine Pokrajinski zavod za zaštitu prirode iz Novog Sada, stavljeni su pod različite vidove zaštite. Tu se ubrajaju: specijalni rezervati prirode Stari Begej - Carska bara (Belo Blato) i Slano Kopovo (Stari Bečej), jezero Rusanda (Melenci), Spomenik prirode vrtne hortikulture Park Dvorac (Konak), Park Sokolac (Novi Bečej) i Hrast lužnjak (Kumane). Uz ova zaštićena područja, film prikazuje i delove prirode srednjeg Banata, kao što su reke Tisa, Tamiš i Begej.
Trajanje filma "Prirodna baština srednjeg Banata" je 30 minuta, a ulaz je besplatan.