FacebookTwitter

 
lat | cir | eng

NARODNI MUZEJ ZRENJANIN

Projekcija filma „Čujte, Srbi! Arčibald Rajs u Srbiji 1914-2014“

Prvog dana obeležavanja manifestacije "Muzeji za 10", 13. maja, u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin sa početkom u 18 časova biće upriličena projekcija filma pod nazivom "Čujte, Srbi! Arčibald Rajs u Srbiji 1914-2014" reditelja i scenariste Gorana Vukčevića.

Reč je o dokumentarno-igranom filmu koji je snimljen povodom stogodišnjice dolaska dr Rudolfa Arčibalda Rajsa u Srbiju 1914. godine. Film predstavlja svedočanstvo o životu švajcarskog profesora univerziteta i publiciste, koji je bio veliki prijatelj srpskog naroda u najtežim vremenima ratnih iskušenja od 1914. do 1918. godine.

Sadržaj filma:

Početkom Prvog svetskog rata poznati kriminolog Arčibald Rajs dolazi iz Lozane u Srbiju na poziv srpske Vlade kako bi istražio zločine nad civilnim stanovništvom koje je austrougarska vojska počinila u Mačvi. Potpuno opčinjen herojskom žrtvom srpske vojske i naroda, odlučuje da kao ratni dopisnik ostane da služi istini, prenoseći svetu vesti o zločinima zavojevača ali i junaštvu vojske malog naroda sa Balkana. Po završetku Velikog rata najveći prijatelj kojeg je Srbija u svojoj bolnoj i slavnoj istoriji ikada imala biva i sam žrtva novih istorijskih okolnosti i stvaranja zajedničke države južnih Slovena. Duboko razočaran godinu dana pred smrt piše gorku oporuku koja odjekuje do naših dana.

Projekciji u Malom salonu NMZ prisustvovaće reditelj filma, Goran Vukčević.