FacebookTwitter

lat | cir | eng

NARODNI MUZEJ ZRENJANIN

Projekcija filma „Albertov put“

Povodom zatvaranja izložbe „Pazi, snima se! – vek bioskopske kulture u Zrenjaninu“, u sredu, 12. oktobra 2016. godine u 19 časova, održaće se projekcija dokumentarnog filma „Albertov put“, reditelja Predraga Bambića, u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin.
Film je premijerno prikazan 2013. godine na FEST-u u Beogradu i od tada je publika imala priliku da ga pogleda na mnogobrojnim festivalima u Srbiji i svetu. Film govori o životu Alberta Majera, četvorostrukog oskarovca i poznatog konstruktora revolucionarnih kamera kompanije Panavision,  koje su promenile istoriju filmske industrije i snimanja filmova.


Ono što je posebna zanimljivost, naročito za naše sugrađane, a javnosti nedovoljno poznata činjenica, da je Albert Majer rođen i odrastao u Perlezu. Dokumentarac prati njegov život i odrastanje u ovom malom vojvođanskom selu, od mirnog detinjstva u Banatu, preko stradanja, logora i progona, koje je doživeo kao podunavski Nemac posle Drugog svetskog rata, pa sve do odlaska u Nemačku i posle nekoliko godina u Ameriku. Film prati ne samo sudbinu porodice Majer već govori o složenim društveno-političkim događajima tokom Drugog svetskog rata i neposredno po stvaranju Titove Jugoslavije.
Za svoje izume Albert Majer dobio je četiri Oskara u kategoriji tehničkih dostignuća, prvi još 1972. godine, a zatim i dve nagrade EMI u istoj kategoriji. Proslavio se konstrukcijom tonske 35 mm kamere za ručno i bešumno snimanje i patentom "panaglow" za noćno snimanje. Njegov izum znatno je unapredio i olakšao snimanje filmova, koji su do tog perioda snimani masivnim kamerama, a koje je moralo da nosi bar četvoro ljudi. Jedan od prvih reditelja koji je koristio njegovu kameru jeste Stiven Spilberg u filmu The Sugarland Expres.


Ovaj izuzetan naučnik i prilično skroman i porodičan čovek živi u Holivudu i još uvek nije zaboravio Perlez, mukotrpno detinjstvo i ranu mladost u Vojvodini, a takođe i nakon šezdeset godina govori i dalje srpski jezik.
U filmu učestvuju Albert Majer, Albert Majer junior, Haskel Veksler, Vilmoš Žigmond, Oto Nemenc, Robert Ditrih, Vudi Omens, Živa Grbić... Bambić u srpsko-američkoj koprodukciji potpisuje i scenario i kameru, a koscenaristi su Petar Jakonić i Ljiljana Bambić. Muziku je radio Petar Antonović, montažu Milan Jakonić.
Nakon projekcije filma, posetioci će imati priliku da razgovaraju sa rediteljem Predragom Bambićem o nastanku, snimanju i realizaciji ovog dokumentarca, kao i o samom Albertu Majeru.


Ulaz na projekciju je besplatan.