FacebookTwitter

 
lat | cir | eng

NARODNI MUZEJ ZRENJANIN

Veče sećanja na Vukicu Popović

Narodni muzej Zrenjanin sa zadovoljstvom Vas poziva da u petak, 05. aprila, sa početkom u 18 časova, prisustvujete nesvakidašnjem događaju u prostorijama Malog salona!

U okviru izložbe “Naša Vukica: 1919–1969–2019” biće priređeno veče sećanja na Vukicu Popović, na kom će uspomene na nju evocirati njeni prijatelji, poznavaoci i poštovaoci iz zemlje i inostranstva.

Specijalno za ovu priliku biće emitovan film “Vremeplov kroz muzeje: Zrenjanin” iz 1975. godine, u kom Vukica Popović predstavlja Zbirku likovne i primenjene umetnosti iz nekadašnje muzejske postavke. Na filmu su sarađivali i njene kolege kustosi Dejan Radovanović i Vlada Mitrović, a u njemu se pojavljuju i glumci Narodnog pozorišta „Toša Jovanović”, kao i akademski slikar Tivadar Vanjek. Na polučasovnom video-snimku predstavljen je istorijski razvoj Zrenjanina kroz sadržaje ne samo Muzeja, već i ostalih lokalnih ustanova kulture: Pozorišta, Istorijskog arhiva i Savremene galerije Umetničke kolonije „Ečka”. Film obiluje zanimljivim i retko viđenim scenama i kadrovima starog Zrenjanina, a autorima izložbe “Naša Vukica” ustupljen je, nakon restauracije i digitalne obrade, od strane Radio-televizije Beograd. Scenarista filma je Vesna Jezerkić, a reditelj Milan Jelić.

Budući da je uslov Programskog arhiva RTV Beograd bio taj, da se film može prikazivati isključivo za vreme i za potrebe izložbe “Naša Vukica”, ne propustite ovu jedinstvenu priliku da ga pogledate.