FacebookTwitter

 
lat | cir | eng

NARODNI MUZEJ ZRENJANIN

Osvrt na saradnju Narodnog muzeja Zrenjanin i škola

Narodni muzej Zrenjanin imao je ceo niz programa sa učešćem učenika i njihovih predavača u školskoj godini koja je za nama. Sa uvažavanjem i zahvalnošću pominjemo samo neke od vidova saradnje između naše ustanove i osnovnih i srednjih škola.

Dani evropske baštine obeleženi su u ambijentu izložbe „Priča o dudu i tradiciji svilarstva“ radionicom „Deca pod dudom“ u kojoj su učestvovali članovi grupe Mala škola biljaka 2017 - učenici tri zrenjaninske osnovne škole („Servo Mihalj“, „Žarko Zrenjanin“ i „2. oktobar“) i njihovi nastavnici.

Povodom 13. likovnog i literarnog konkursa, a u čast obeležavanja 160 godina od rođenja slikara Uroša Predića, u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin održano je svečano predstavljanje rezultata konkursa, a u Holu muzeja postavljena je izložba radova učenika.

„Novogodišnji koncert“ muzičke škole„Josif Marinković“ održan je u Salonu, a koncert povodom obeležavanja 70 godina postojanja škole održan je u Atrijumu Narodnog muzeja Zrenjanin u Evropskoj noći muzeja.

Učenici HPTŠ „Uroš Predić“ učestvovali su u radionici posvećenoj muzejskoj konzervaciji i restauraciji, posebno osmišljenoj za moguću profesionalnu orijentaciju.

Likovna radionica „Slika od oblaka“ u okviru pratećih programa tokom trajanja izložbe „Dakle, Vi ste taj Uroš Predić?“ u Salonu muzeja odvijala se u periodu od 11.12. 2017. do 23.02. 2018. godine. U radionicama je učestvovalo 604 učenika i 46 predavača iz sledećih zrenjaninskih škola: OŠ „VukKaradžić”, OŠ „2.oktobar“ (razredi i likovna sekcija),OŠ „Jovan Jovanović Zmaj” (razredi i likovna sekcija), OŠ „Žarko Zrenjanin” (likovnasekcija), OŠ „D rJovan Cvijić”, OŠ „Petar Petrović Njegoš”, OŠ „Đura Jakšić“, HPTŠ „Uroš Predić” (razredi i likovna sekcija), muzička škola„Josif Marinković“,kao i  OŠ „Servo Mihalj” iz Mužlje, OŠ „Đura Jakšić” iz Srpske Crnje, OŠ „Dr Aleksandar Sabovljev” iz Ečke i OŠ „Sveti Georgije“ iz Uzdina.

Predavači OŠ „Petar Kočić” iz Česterega su u stalnoj postavci muzeja održali čas  posvećen starim rukopisima i muzičkim instrumentima, a učenici OSŠ „9.maj” su u obilasku stalne postavke čuli priču o kustosima i zbirkama koje muzej čuva.

Na izložbi „Mlinovi na području srednjeg Banata od praistorije do 1941. godine“ prikazano je petinteraktivnih maketa koje su napravili učenici Elektrotehničke i građavinske škole Nikola Tesla u Zrenjaninu.

Projekat „Radionice u Narodnom muzeju Zrenjanin – Storytelling“ u saradnji sa Gradskom narodnom bibliotekom „ŽarkoZrenjanin" započet je u ovoj a nastaviće se i u sledećoj školskoj godini. U prvojradionici učestvovali su učenici OŠ „Vuk Karadžić“.

Nadamo se ovako bogatoj saradnji i u budućnosti i vidimo se u septembru!