FacebookTwitter

 
lat | cir | eng

NARODNI MUZEJ ZRENJANIN

Koncert saksofon i klavir

Koncert „Saksofon i klavir“ biće održan u subotu, 24. februara 2018. godina, u 19 časova u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u ambijentu izložbe „Dakle, Vi ste taj Uroš Predić?“. Nastupiće Maja Hajduković (saksofon) i Ivana Karajkov (klavir), a na programu će biti dela Roberta Mučinskog, Mihaila Glinke, Alfreda Desekloa i Rudija Vidoefta.

Ulaz je besplatan. Dobro došli!

PROGRAM

1. ROBERT MUČINSKI: SONATA ZA ALT SAKSOFON I KLAVIR

(Robert Muczynski: Sonata for alto saxophone and piano)

2. MIHAIL GLINKA: TRANSKRIPCIJA d-mol SONATE ZA VIOLU, I STAV

(Mikhail Glinka: Sonata in d minor for viola 1st mov.)

3. ALFRED DESENKLO: PRELUDIJUM KADENCA I FINALE

(Alfred Desenclos: Prelude, Cadence et Finale pour Saxophone Alto et Piano)

4. RUDI VIDOEFT:VALCER VANITE (Rudy Wiedoeft: Valse Vanite)

BIOGRAFIJE:

Maja Hajduković (1974)

Maja Hajduković rođena je u Otočcu (Hrvatska). Prvi susret sa saksofonom imala je u limenoj glazbi duvačkog orkestra u Otočcu. Klasičan saksofon učila je u Muzičkoj školi „Vatroslav Lisinski“ u Zagrebu kod prof. Dragutina Fabijanića. Pohađala je jazz odsek “Muzičke škole Stanković“ kod prof. Milivoja Miće Markovića, a završila je u klasi prof. Ivana Švagera kao prvi diplomac tog odseka.

Diplomirala je klasičan saksofon na „Akademiji umetnosti“ u Novom Sadu u klasi prof. Stojana Dimova. Pohađala je master studije kod prof. Gordana Tudora, a trenutno je na master studijama u klasi prof. Nikole Fabijanića. Pohađala je majstorske kurseve Nikolasa Arsenijevića i Vitalija Vatulje.

Bavila se pedagoškim radom u Muzičkoj školi “Kosta Manojlović“ u Zemunu. Od 1998 god. radi kao alt saksofonista orkestra „Pozorišta na Terazijama“. Sarađivala je sa simfonijskim orkestrom i big bendom RTS-a, kao i sa orkestrom „Filharmonije“.

Bavi se sviranjem popularne muzike sa renomiranim izvođačima ovog pravca. Svirala je kao solista sa simfonijskim orkestrom“Stanislav Binički“,Vojske Srbije. Stalni je član „Beogradskog duvačkog orkestra“.

Ivana Karajkov(1974)

Prvi počeci na klaviru su bili još sa 4 godine, a osnovno muzičko obrazovanje stiče u Bačkoj Palanci, ŠOMO “Stevan Hristić”, u klasi nast. Marie Ristić. Srednju muzičku školu je završila u Novom Sadu, SMŠ “Isidor Bajić” u klasi prof. Lidije Gvozdanović. Diplomirala je i magistrirala na Akademiju umetnosti u Novom Sadu kod prof. Rite Kinke.

U toku školovanja osvajala je najviše nagrade na pokrajinskim i saveznim takmičenjima, učestvovala  na internacionalnim takmičenjima u Rimu, Barseloni, Lajpcigu... Tokom svog pijanističkog razvoja, pohađala je majstorske škole i kurseve za klavir i sarađivala sa profesorima Arbo Valdmom, Ritom Kinkom, Dorianom Leljakom, Kristofom Bernerom.

Održala je mnoge solističke koncerte u većim muzičkim centrima u zemlji (Beograd, Novi Sad, Subotica, Vrnjačka Banja, Sombor, Zrenjanin, Apatin, Aranđelovac...), nastupala je i u Makedoniji, Italiji, Nemačkoj, Francuskoj i Mađarskoj. Pored solističkog sviranja, kao član različitih kamernih sastava održala brojne koncerte širom zemlje. Od 1998. godine kao duo ili u okviru većeg kamernog sastava nastupala sa različitim solistima - violinistom Mihalom Budinskim, sa klarinetistom Aleksandrom Tasićem, sa oboistom Vladimirom Puškašem sa violončelistom Vladimirom Pavlovićem sa saksofonistom Gordanom Tudorom.Snimala je za radio i televiziju Novi Sad i Beograd.

Zaposlena je od decembra 1998. godine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u zvanju samostalnog stručnog saradnika-korepetitora na Katedri za duvačke instrumente, u klasama docenta Vladimira Puškaša, oboa, gostujućeg profesora Gordana Tudora, saksofon, i gostujućeg profesora Nikole Fabijanića, saksofon.