FacebookTwitter

 
lat | cir | eng

NARODNI MUZEJ ZRENJANIN

Gostovanje izložbe Vasa Pomorišac - Od tradicije do moderne

U petak, 1. marta 2019. godine, sa početkom u 13 časova, u Velikoj galeriji Doma vojske Srbije u Beogradu, biće otvorena izložba Narodnog muzeja Zrenjanin „Vasa Pomorišac – od tradicije do moderne“. Izložba se realizuje povodom 125 godina od rođenja slikara, u saradnji sa umetnikovim sinom Gordanom Pomorišcem, Savremenom galerijom Zrenjanin i drugim institucijama i pojedincima. Premijerno je bila predstavljena u zrenjaninskom Muzeju od sredine decembra prošle godine do sredine februara ove godine. Cilj kataloga i izložbe je sistematisanje dela Vase Pomorišca i interpretacija njegovog značaja publici, uz uključivanje lokalnog aspekta koji je od velikog značaja za kulturnu istoriju Zrenjanina.

Izložbu čini 37 radova (slika i crteža), ilustracija, kao i dokumentarni materijal, koji prati život i stvaralaštvo Vase Pomorišca, od prvih pouka koje je dobio u ateljeu Stevana Aleksića u rodnom Modošu (danas Jaši Tomiću), ratni, minhenski i međuratni period (Beograd, London, Pariz), kao i angažovanje u umetničkoj grupi, „Zograf“. Poseban naglasak je dat Pomoriščevoj ulozi u posleratnom Petrovgradu (danas Zrenjaninu), kao i saradnji sa Umetničkom kolonijom u Ečki.

Publika će imati priliku da vidi najranije radove nastale u ateljeu Stevana Aleksića, ilustracije sa temama iz narodne poezije, čuveni “Portret Milanke Vasiljev” za koju je Vasa Pomorišac dobio srebrnu medalju 1938. godine u Parizu, kao i neka od poslednjih dela iz 1960. godine.

Izložbu u Domu vojske Srbije će otvoriti Danijela Vanušić, pomoćnik ministra kulture i informisanja. Tokom trajanja, svakog ponedeljka u 13 časova biće upriličena autorska vođenja za publiku.

Autori izložbe su viši kustos-istoričar umetnosti Olivera Skoko i kustos-istoričar umetnosti Ivana Arađan. Pokrovitelji projekta su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i kompanija Gomeks. Izložba će trajati do 20. marta 2019. godine.

Biografija:

Vasa Pomorišac rođen je 15. decembra 1893. godine u Modošu (danas Jaša Tomić).Slikarski zanat učio je kod Stevana Aleksića. Minhensku Akademiju upisuje 1913. godine, ali je već sledeće godine napušta da bi se kao vojni obveznik prijavio vlastima u Modošu. U tom ratnom periodu radi crteže dokumentarne vrednosti. Posle rata odlazi u Zagreb gde pohađa Školu za umjetnost i umjetni obrt. Tamo je bio suočen sa još snažnim uticajem umetnika okupljenih u grupi Medulić (1908) koji su želeli da ožive nacionalni pravac na temelju narodne pesme i mita. Ta ideologija je privukla i Pomorišca. Putujući po Srbiji otkrio je lepotu srednjovekovnih manastira. U London odlazi 1921. godine i upisuje privatnu slikarsku školu Sv. Martina (St. Martin School of Arts), a potom i londonsku Centralnu školu za umetnost i zanate (Central School of Arts and Crafts). Za svoje slike Pomorišac nalazi teme u hrišćanskoj ikonografiji i klasičnoj mitologiji. Svaka od tih kompozicija ima elemente ekspresionizma, kubizma, simbolizma... Učestvuje u osnivanju i delatnosti grupe “Zograf” čija je ideja bila da se stvori nacionalni stil. Od 1942. godine je profesor na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu a vanredni profesor na Akademiji primenjenih umetnosti postaje 1950. godine. Umire 9. septembra 1961. u Beogradu.