FacebookTwitter

 
lat | cir | eng

NARODNI MUZEJ ZRENJANIN

Aktuelnosti

Sto godina od dolaska prvih kolonista u Banat (1919–2019): Identitet sačuvan u slici i sećanju

Svečano otvaranje izložbe  “Sto godina od dolaska prvih kolonista u Banat (1919–2019) : Identitet sačuvan u slici i sećanju” održaće se u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin, u petak 15. novembra 2019. godine u 19 časova. Autor izložbe je Rajka Grubić, muzejski savetnik - etnolog u Narodnom muzeju Zrenjanin. Izložba će biti otvorena do 20. januara 2020. godine.

Ulaz je slobodan.

Stručna vođenja kroz izložbu “Svetomir Arsić Basara – Radovi (1998 -2018)”

Tokom trajanja izložbe vajara, likovnog pedagoga i akademika Svetomira Arsića Basare, u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin, biće upriličena stručna vođenja kroz postavku. Uoči svakog tumačenja, planirano je prikazivanje kratkog dokumentarnog filma „Koreni“, autorke  Katarine Krstić, u kome se kroz  jedanaest minuta prikazuje priča o životu i radu akademika Basare.  Stručna vođenja sa projekcijom će se održavati svake srede, sa početkom u 19 časova, u periodu od  30. oktobra do 20. novembra 2019. godine. Publici će izložbu tumačiti Ivana Arađan, kustos-istoričar umetnosti u Narodnom muzeju Zrenjanin.

Koncert učenika i profesora muzičke škole „Josif Marinković“ povodom dana prosvetnih radnika

Povodom Dana prosvetnih radnika, MŠ „Josif Marinković’’ organizuje koncert na kojem će nastupiti učenici (osnovne i srednje škole) i nastavnici, kao solisti i u različitim kamernim sastavima. Koncert će bitiodržan u Narodnom muzeju Zrenjanin, 8. novembra 2019. godine, sa početkom u 19 časova. Na programu su  dela J. S. Baha, P. I. Čajkovskog, A. Mesažea, F. Šuberta, L. Deliba, Š. M. Vidora, D. Bogdanovića, J. Marinkovića i mnogih drugih.

Narodnom muzeju Zrednjanin dodeljeno priznanje „MUZEJ ZA 10“

U Narodni muzej Zrenjanin stiglo je značajno priznanje koje našoj kući donosi epitet MUZEJ ZA 10. Ono dolazi od organizatora manifestacije „Muzeji za 10“ u kojoj NMZ učestvuje otkako je manifestacija zaživela. 

50 godina karatea u Zrenjaninu

Svečano otvaranje izložbe „50 godina karatea u Zrenjaninu“ održaće se u četvrtak, 24.oktobra 2019. godine u 16 časova na Trgu slobode. Izložbu organizuje Narodni muzej Zrenjanin uz podršku Gradske uprave i karate klubova iz grada na Begeju.

XIX ZRENJANINSKI SUSRET SLIKARA

U ponedeljak, 7. oktobra 2019. god., u 19 časova, u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin biće otvorena izložba  XIX Zrenjaninski susret slikara u organizaciji ULAZ-a (Udruženje likovnih amatera Zrenjanina) i NMZ. Učestvuju slikari iz Beograda, Novog Sada, Bele Crkve i Zrenjanina, čak 43 autora sa ukupno 63 rada. Selektor je Jelena Gvozdenac Martinov, akademski slikar i direktor Narodnog muzeja Zrenjanin.

Svetomir Arsić Basara – RADOVI (1998-2018)

U petak, 11. oktobra sa početkom u 19 časova, u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin, biće svečano otvorena izložba skulptura akademika Svetomira Arsića Basare, jednog od najznačajnijih autora u istoriji srpske savremene skulpture. Publici će biti predstavljeni radovi iz nekoliko ciklusa na kojima je autor radio u periodu od 1998. do 2018. godine. 

Promocija knjige: "Banat - Novembar 1918."

U četvrtak, 03. oktobra 2019.g. u 19 časova, u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin održaće se promocija knjige Banat – novembar 1918. dr Milana Micića i dr Ferenca Nemeta.

O poreklu i mitovima Indijanaca

U sredu, 02.oktobra 2019.g. u 19 časova u Malom salonu NMZ održaće se predavanje na temu: Poreklo i mitovi Indijanaca. Predavanje je prateći program izložbe „Sanjao sam... bizoni prolaze prerijom“ koja je aktuelna u Malom salonu do 03.oktobra.

Mini festival etnološkog filma - Čarobnjak iz Mutnja i Kako sam postao ono što sam bio

U Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin, 30. septembra i 1.oktobra 2019. godine, u 19  časova, održaće se mini-festival na kojem će biti prikazani  filmovi s prošlogodišnjeg Međunarodnog festivala etnološkog filma ogranizovanog u Etnografskom muzeju u Beogradu.

Sanjao sam... bizoni prolaze prerijom

U petak 13.09.2019.g. u 19 č. u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin biće otvorena izložba „Sanjao sam... bizoni prolaze prerijom“ .

Promocija knjige "Saga o tri veka"

U petak, 6. septembra, sa početkom u 19 časova, u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin održaće se promocija knjige “Saga o tri veka” autora Josipa Šosbergera. Promocija predstavlja prateći program aktuelne izložbe “Sećanje”.

Promocija AR aplikacije "Vizije muzeja"

Narodni Muzej Zrenjanin i Zumoko doo Vas pozivaju na promociju aplikacije proširene stvarnosti “Vizije muzeja”. Upotrebom nove aplikacije posetiocima je omogućeno da “ožive” stalnu postavku muzeja i saznaju nešto više o umetničkim delima i muzejskim ekponatima. Aplikacija će biti dostupna na Google Play-u i App Store-u i posetioci će moći da je preuzmu potpuno besplatno.

Prvi vek rvačkog sporta u Zrenjaninu i njegovoj okolini: 1919–2019.

U subotu, 31. avgusta 2019. godine, u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin sa početkom u 11 časova, svečano će biti otvorena izložba pod nazivom „Prvi vek rvačkog sporta u Zrenjaninu i njegovoj okolini: 1919–2019”. Autori izložbe su mr Vojislav Matić i prof. dr Robert Molnar, bivši uspešni rvači i dugogodišnji sportski radnici. Nadležni kustos izložbe u Narodnom muzeju Zrenjanin je istoričar Siniša Onjin.

„Predivna Kuba: Veče kubanske kulture u Narodnom muzeju Zrenjanin“

U sredu, 28. avgusta, sa početkom u 19 časova, u atrijumu Narodnog muzeja Zrenjanin biće upriličeno veče posvećeno kubanskoj kulturi pod nazivom „Predivna Kuba: Veče kubanske kulture u Narodnom muzeju Zrenjanin“.

Gostovanje izložbe Dakle, Vi ste taj Uroš Predić? - Narodni muzej Kraljevo

U Narodnom muzeju Kraljevo u petak, 16. avgusta, sa početkom u 20 časova, svečano će biti otvorena izložba „Dakle, Vi ste taj Uroš Predić?“ autorke Olivere Skoko, više kustoskinje-istoričarke umetnosti Narodnog muzeja Zrenjanin. Ovom izložbom biće otvoren 26. Žički duhovni sabor – Preobraženje 2019. Reč je o jednoj od najznačajnijih kulturnih manifestacija u Srbiji, koja se više od dve decenije organizuje u Kraljevu.