FacebookTwitter

 
lat | cir | eng

NARODNI MUZEJ ZRENJANIN

Svečano otvaranje izložbe  “Sto godina od dolaska prvih kolonista u Banat (1919–2019) : Identitet sačuvan u slici i sećanju” održaće se u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin, u petak 15. novembra 2019. godine u 19 časova. Autor izložbe je Rajka Grubić, muzejski savetnik - etnolog u Narodnom muzeju Zrenjanin. Izložba će biti otvorena do 20. januara 2020. godine.

Ulaz je slobodan.

Tokom trajanja izložbe vajara, likovnog pedagoga i akademika Svetomira Arsića Basare, u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin, biće upriličena stručna vođenja kroz postavku. Uoči svakog tumačenja, planirano je prikazivanje kratkog dokumentarnog filma „Koreni“, autorke  Katarine Krstić, u kome se kroz  jedanaest minuta prikazuje priča o životu i radu akademika Basare.  Stručna vođenja sa projekcijom će se održavati svake srede, sa početkom u 19 časova, u periodu od  30. oktobra do 20. novembra 2019. godine. Publici će izložbu tumačiti Ivana Arađan, kustos-istoričar umetnosti u Narodnom muzeju Zrenjanin.

Povodom Dana prosvetnih radnika, MŠ „Josif Marinković’’ organizuje koncert na kojem će nastupiti učenici (osnovne i srednje škole) i nastavnici, kao solisti i u različitim kamernim sastavima. Koncert će bitiodržan u Narodnom muzeju Zrenjanin, 8. novembra 2019. godine, sa početkom u 19 časova. Na programu su  dela J. S. Baha, P. I. Čajkovskog, A. Mesažea, F. Šuberta, L. Deliba, Š. M. Vidora, D. Bogdanovića, J. Marinkovića i mnogih drugih.

U Narodni muzej Zrenjanin stiglo je značajno priznanje koje našoj kući donosi epitet MUZEJ ZA 10. Ono dolazi od organizatora manifestacije „Muzeji za 10“ u kojoj NMZ učestvuje otkako je manifestacija zaživela. 

Svečano otvaranje izložbe „50 godina karatea u Zrenjaninu“ održaće se u četvrtak, 24.oktobra 2019. godine u 16 časova na Trgu slobode. Izložbu organizuje Narodni muzej Zrenjanin uz podršku Gradske uprave i karate klubova iz grada na Begeju.

U stalnoj postavci Odeljenja istorije sporta, naši sugrađani i posetioci Narodnog muzeja Zrenjanin mogu da vide brojne medalje, pehare i druga sportska priznanja. Među njima je i osvojena zlatna medalja Snežane Pantić (rođene Perić) osvojena na klupskom šampionatu Evrope održanom 2003.godine. Takmičenje se odigralo u španskom gradu Ovijedu. Snežana Pantić (rođena Perić) je tada, zajedno sa ekipom ženske karate postave KK Dijamant, osvojila titulu klupskog šampiona Evrope.

U ponedeljak, 7. oktobra 2019. god., u 19 časova, u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin biće otvorena izložba  XIX Zrenjaninski susret slikara u organizaciji ULAZ-a (Udruženje likovnih amatera Zrenjanina) i NMZ. Učestvuju slikari iz Beograda, Novog Sada, Bele Crkve i Zrenjanina, čak 43 autora sa ukupno 63 rada. Selektor je Jelena Gvozdenac Martinov, akademski slikar i direktor Narodnog muzeja Zrenjanin.

Strana 1 od 23