FacebookTwitterYou Tube

lat | cir | eng

NARODNI MUZEJ ZRENJANIN

19.05.2017-muzej-za-decu ZIMA1-ida mako1baner

U Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u četvrtak 11. maja, sa početkom u 19 časova, biće svečano otvorena izložba Etnološkog odeljenja Blago nama decama što smo taki mali – Detinjstvo u tradicionalnoj porodici. Izložba pruža saznanja o detinjstvu i kulturnom obrascu kakav je bio poznat tradicionalnoj patrijarhalnoj vojvođanskoj porodici s kraja 19. do druge polovine 20. veka. Drugi segment izložbe je „izložba u izložbi“. U pitanju je Muzej za decu, gostujuća izložba Muzeja Vojvodine iz Novog Sada.

U Malom salonu NMZ povodom Evropske noći muzeja otvorena je izložba dečjih ilustracija pod nazivom „Ida Ćirić“. Ida Ćirić (1932–2007) bila je važna srpska ilustratorka za decu. Osim ilustracije, njeni interesi bili su oprema knjige, kolaž i objekti od papir-mašea. Ilustrovala je više od 50 knjiga, brojne naslovne strane knjiga i ilustracije za časopise.

U petak, 2. juna 2017. godine, u muzeju „Jožef Atila“ u Makou (Mađarska), otvorena je izložba Narodnog muzeja Zrenjanin, posvećena Todoru Manojloviću – pesniku, esejisti, dramskom piscu i likovnom kritičaru.
Inicijativa za izložbu je potekla od kolega iz muzeja u Makou, nakon posete zrenjaninskom Muzeju i Spomen-sobi Todora Manojlovića. Ovaj istaknuti srpski književnik se kretao u krugovima mađarskih avangardnih pesnika tokom svojih studija, a poznato je i veliko prijateljstvo i profesionalno uvažavanje između Todora Manojlovića i mađarskog pesnika Adi Endrea.

IZLOŽBE

RADNO VREME

Izložbeni saloni: 
Radnim danom 9-13 i 17-21 časova
Subotom 9-13 časova
 
Stalna postavka:
Radnim danom 8:30 - 18:30 časova
Subotom 8:30-12:30 časova

RADIONICE

EXPONAT MESECA